Βρετανία: Επιβολή κατώτατου ορίου τιμής στο ποτό

11:32 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η είδηση έχει κατακλύσει από σήμερα το πρωί σχεδόν όλα τα διεθνή μέσα, βλέπε «Daily Telegraph», «The Independent», «Reuters», σύμφωνα με τα οποία οι βρετανικές αρχές εξετάζουν την προοπτική να επιβάλουν κατώτατο όριο τιμής αναλόγως της περιεκτικότητας του ποτού σε οινόπνευμα.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι τιμές των αλκοολούχων ποτών θα εκτοξευθούν στα ύψη, το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «The Independent» ωστόσο έρχεται να επισημάνει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί

πως οποιοσδήποτε εξαναγκασμός των επιχειρήσεων σε καθορισμό κατώτατης τιμής θα αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Από την πλευρά τους, έμποροι και καταναλωτές φυσικά εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου «αναποτελεσματικό, αθέμιτο και παράνομο».

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», η κυβέρνηση ενδέχεται να μιμηθεί το σχέδιο της Σκωτίας (έχει προηγηθεί απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας να ορίσει κατώτατη τιμή στα αλκοολούχα ποτά για να αποτρέψει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που το 2010 προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων Βρετανών) ή, εναλλακτικά, να εισαγάγει μια μορφή φορολογίας που θα βασίζεται στην περιεκτικότητα του ποτού σε οινόπνευμα.

Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση, οι καταναλωτές αλκοολούχων ποτών θα καταβάλλουν επιπλέον περίπου 1,1 δισ. δολάρια ετησίως, με τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα να εικάζεται ότι θα χρηματοδοτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τώρα, πως μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότητα ενός Βρετανού, ο οποίος θα θελήσει μετά τη δουλειά να πιει μια μπύρα στην κοντινότερη παμπ και τι σημαίνει εν ολίγοις κατώτατη τιμή στο αλκοόλ, μας εξηγεί αναλυτικά το δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Σύμφωνα με το νέο «νόμο Κάμερον» λοιπόν, ένα μπουκάλι κρασί δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 3.60 δολάρια, ένα κουτάκι μπύρα θα κοστίζει το πολύ 90 λεπτά, ενώ ένα κοκτέιλ θα κυμαίνεται κοντά στα 10.40 με 11.20 δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι κατηγορηματικός!

«Είναι αδιανόητο η μπύρα να κοστίζει λιγότερο από το νερό».

Keywords
Τυχαία Θέματα