Βρετανία: Οι αρχές εξουδετέρωσαν δύο ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς

10:47 29/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δύο βόμβες που οι αρχές εκτιμούν ότι είχαν τοποθετηθεί από Ιρλανδούς εθνικιστές μαχητές, περιλαμβανομένης μιας με ποσότητα εκρηκτικών ικανή να σκοτώσει οποιονδήποτε σε ακτίνα 50 μέτρων, εξουδετερώθηκαν χθες στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο ένας εκ των δύο μηχανισμών είχε εκρηκτική γόμωση 270 κιλών.

Η αστυνομία θεωρεί ότι τις βόμβες είχαν τοποθετήσει εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 η οποία είχε σηματοδοτήσει το τέλος της σύγκρουσης στην επαρχία που συνεχίζει να παραμένει στην δικαιοδοσία της Βρετανίας, κι ανακοίνωσε

ότι η ισχυρότερη εκ των δύο ήταν φτιαγμένη για να προκαλέσει αιματοχυσία.

”Οποιοσδήποτε βρισκόταν σε απόσταση ως και 50 μέτρα από αυτό τον μηχανισμό θα είχε σκοτωθεί και οποιοσδήποτε βρισκόταν σε απόσταση ως και 100 μέτρα θα είχε τραυματιστεί”, δήλωσε ο Κλεστερ Ρόμπινσον, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Βόρεια Ιρλανδία, σε συνέντευξη Τύπου.

”Επρόκειτο για έναν πολύ σημαντικό μηχανισμό. Εάν είχε εκραγεί θα είχε προκαλέσει καταστροφή”, πρόσθεσε.

Πυροτεχνουργοί του στρατού είχαν εξουδετερώσει μια παρόμοιου μεγέθους βόμβα στην μεθοριακή πόλη Νιούρι πέρυσι περίπου την ίδια περίοδο. Αλλη μια βόμβα βρέθηκε κοντά στον κεντρικό οδικό άξονα από το Δουβλίνο προς το Μπέλφαστ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και η αστυνομία ανέφερε ότι ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει απώλειες.

Η δεύτερη βόμβα που εξουδετερώθηκε από το στρατό χθες ανακαλύφθηκε κάτω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στο Μπέλφαστ, όπου 80 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για πέντε ώρες στην διάρκεια τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία για το πόσο ισχυρή ήταν. Ανδρες της αστυνομίας που πραγματοποιούν έρευνες για την δράση εθνικιστών ανακάλυψαν επίσης όπλα και πυρομαχικά στην συνοικία Αρντόιν του Μπέλφαστ, όπου ζουν κατά πλειοψηφία καθολικοί.

Διαφωνούντες, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε ομάδες που αποσχίστηκαν από τον IRA, συνεχίζουν να διαφωνούν με τη συμφωνία του 1998 και πραγματοποιούν σποραδικά βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα