Βρετανικά ΜΜΕ: Όμηρος των Ρεπουμπλικάνων οι ΗΠΑ

11:30 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αδυναμία να κατανοήσουν τη στάση των Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων δηλώνει η πλειοψηφία των Βρετανών σχολιαστών, ακόμα και από τη συντηρητική πτέρυγα του Τύπου.

Το BBC σχολιάζει ότι η στάση των υπερσυντηρητικών Ρεπουμπλικάνων έχει ξεσηκώσει πια την οργή των ψηφοφόρων, αλλά και πιο μετριοπαθών στελεχών του κόμματος. Αναφέρεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγάγει σε τέχνη την ανούσια εναντίωση σε συμβιβαστικές προτάσεις, κρατώντας όμηρο τις ΗΠΑ.

Οι

Financial Times αναφέρουν πως η απόφαση του οίκου Fitch να θέσει υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική το αξιόχρεο της αμερικανικής οικονομίας ήρθε να υπογραμμίσει τη δεινή κατάσταση. Παράλληλα, σύμφωνα με αρθρογράφο της οικονομικής εφημερίδας, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνο είναι συνταγματικά και οικονομικά το όριο χρέους. Περιγράφεται χαρακτηριστικά ως «νομοθετικό ισοδύναμο μιας πυρηνικής βόμβας».

Η Daily Telegraph γράφει ότι παρακολουθούμε την ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η καταστροφική παραβίαση του ορίου χρέους, ενώ η εφημερίδα Guardian σημειώνει πως δε γνωρίζουμε τις ακριβείς συνέπειες της αποτυχίας αύξησης του ορίου χρέους, αν και σίγουρα από τη 18η και μετά το φάσμα της πτώχευσης θα είναι ορατό. Αναφέρεται επίσης ότι ίσως από την Πέμπτη, εφόσον δεν προκύψει έγκαιρη συμφωνία της τελευταίας στιγμής, θα αρχίσουμε να βλέπουμε το τέλος της ανοχής των αγορών.

Οι Times επισημαίνουν πως το λουκέτο στο κράτος έχει υπονομεύσει και τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ, ενώ έχει απειλήσει και τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα