Βρετανικά σχόλια για την έκθεση ΔΝΤ: Η θυσία των Ελλήνων και το χαμένο δίδαγμα

18:45 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο στόχαστρο επικρίσεων Βρετανών σχολιαστών και αξιωματούχων βρίσκονται σήμερα το ΔΝΤ για την παραδοχή των λαθών επί της πρώτης ελληνικής διάσωσης, αλλά κυρίως η Κομισιόν για την απροθυμία να αναγνωρίσει τα δικά της, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Στέφανι Φλάντερς του BBC σχολιάζει ότι αυτή η ενδοσκόπηση από το ΔΝΤ μας λέει κάτι που στην ουσία ήδη γνωρίζαμε: ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει

αντιμετωπιστεί πολύ άσχημα και ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στα ελαττώματα του σχεδιασμού της νομισματικής ένωσης και εν μέρει στους πολιτικούς περιορισμούς που ισχύουν για αυτή τη γενιά των Ευρωπαίων ηγετών. Καταλήγει επισημαίνοντας ότι το δίδαγμα των αναλύσεων του Ταμείου είναι πως οι φορολογούμενοι ίσως είχαν πληρώσει μικρότερο τίμημα για την κρίση αν οι ηγέτες είχαν αντιδράσει επαρκώς νωρίτερα και αν η Γερμανία δεν ήταν τόσο αφοσιωμένη στο πώς να δώσει ένα μάθημα στις κυβερνήσεις όπως η ελληνική, χάνοντας την ευκαιρία να δώσει ένα μάθημα και στους ιδιώτες επενδυτές.

Ο Γκάρντιαν κάνει λόγο για έκθεση που αποκαλύπτει τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, με τον οικονομικό συντάκτη-αναλυτή Λάρι Έλιοτ να σχολιάζει ότι είναι ενθαρρυντική η παραδοχή από το ΔΝΤ του λάθους της μη-αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από το 2010 και λυπηρή η άρνηση της Κομισιόν να κάνει το ίδιο.

Ο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ της Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι «ο Όλι Ρεν θα έπρεπε να παραιτηθεί για εγκλήματα κατά της Ελλάδας και κατά των οικονομικών». Σημειώνει ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα «καταστροφικά» λάθη της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας των νέων. «Κανείς δεν έχει παραιτηθεί, κανείς δεν έχει χάσει ένα ημερομίσθιο, κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια κύρωση από εκλεγμένα σώματα, παρά το σφοδρό κατηγορητήριο από το ΔΝΤ», αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής. Επικρίνει δριμύτατα το Ταμείο, την ΕΕ και την ΕΚΤ, στελέχη της οποίας κατηγορεί για ανεπάρκεια ή για προώθηση της εθνικής τους ατζέντας κατά την περίοδο της πρώτης ελληνικής διάσωσης.

Κατά τον κ. Έβανς-Πρίτσαρντ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ρεν είναι αξιοπρεπής άνθρωπος, είναι αυτός που φέρει την τελική ευθύνη για τη λειτουργία και τις αποφάσεις της τρόικα: «Αν ήταν υπουργός Οικονομικών μιας χώρας, σίγουρα θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί». Ο συντάκτης προειδοποιεί ότι αν αυτή η παραίτηση δεν έρθει σε αναγνώριση των λαθών που εξακολουθούν να γίνονται από την Κομισιόν, τότε η «βασιλεία του τρόμου» (παραφρασμένο ως “Rehn of Terror”) θα συνεχιστεί, με 100.000 ανθρώπους να προστίθενται στη λίστα των ανέργων κάθε μήνα.

Ο Βρετανός αναλυτής καταλήγει σχολιάζοντας ότι «σαν τους Σπαρτιάτες, τους Θηβαίους και τους Θεσπιείς στο πέρασμα των Θερμοπυλών, οι Έλληνες θυσιάστηκαν για να κερδίσουν χρόνο για τη συμμαχία. Αντί χειροκροτήματος στη συνέχεια διασύρθηκαν για τις ηρωικές τους προσπάθειες από κακώς ενημερωμένους και αυτάρεσκους Ολλανδούς, Φιλανδούς, Αυστριακούς και Γερμανούς πολιτικούς. Ένα άθλιο επεισόδιο».

Η Σάρον Μπόουλς, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε τα μέλη της τρόικα να είναι υπόλογα για τις αποφάσεις του στο ευρωκοινοβούλιο, κατηγορώντας πρωτίστως το ΔΝΤ για λάθη ακόμα και μετά την Ελλάδα, όπως στην Κύπρο. Ζήτησε να γίνεται δημόσια εξέταση στελεχών του Ταμείου από ευρωβουλευτές.

Ο Τζέιμς Μπόουν των Τάιμς εκτιμά ότι η έκθεση είναι ένα ακόμα βήμα στην πορεία απομάκρυνση τους ΔΝΤ από τις πολιτικές λιτότητας, ενώ ο Μάρτιν Κέρινγκ από το Economist Intelligence Unit θεωρεί πως η έκθεση του Ταμείου αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης επί των Ευρωπαίων για ένα νέο κούρεμα στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα