Ύφεση και επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν

14:53 7/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Tα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται να εντείνουν την ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, πλήττοντας έντονα, κυρίως τις χώρες του νότου της Ευρωζώνης. Ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, αύξηση της ανεργίας και ύφεση της οικονομίας, προβλέπονται και για την κυπριακή οικονομία φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τις φθινοπωρινές προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις επιδόσεις των κρατών μελών, που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν.

Αναφορικά με την Κύπρο,

η Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία φέτος θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 2,3%, ενώ για το 2013 και το 2014 προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,7% και 0,7% αντίστοιχα.

Σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος, ενώ θα αυξηθεί στο 5,7% το 2013 και στο 6,0% το 2014.

Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα κυμανθεί στο 89,76% το 2012, ενώ το 2013 θα αυξηθεί στο 96,7% και το 2014 στο 102,7%.

Η ύφεση της οικονομίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στο 12,1% του ενεργού πληθυσμού το 2012, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2013 και το 2014, όπου αναμένεται να φτάσει στο 13,9%.

Αναφορικά με το σύνολο της Ευρωζώνης, οι προβλέψεις είναι δυσμενείς για φέτος, αφού μετά από δύο συνεχόμενη έτη ανάκαμψης, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει σε ύφεση, όπως και το 2009, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει το 2012 κατά 0,4%. Του χρόνου η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη με μια πολύ μικρή αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,1%, ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάκαμψη με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,4%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι οικονομικές ανισορροπίες που είχαν συσσωρευτεί πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το Φθινόπωρο του 2008, έχουν αρχίσει να απορροφώνται, ωστόσο η διαδικασία απορρόφησης αυτών των ανισορροπιών εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την εσωτερική ζήτηση σε αρκετές χώρες, ενώ η οικονομική δραστηριότητα διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Στις χώρες που γνώρισαν μια σημαντική υποχώρηση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του ευρώ, η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται αισθητά και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών τους, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η έκθεση δίνει και μια νότα αισιοδοξία από το 2014 και μετά, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση που σημειώνεται στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνδυασμός με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, ενώ τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωζώνης θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τα οικονομικά και νομισματικά, καθώς και το ευρώ, Ολι Ρεν, η Ευρώπη περνάει μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής, η οποία θα διαρκέσει ακόμη για κάποιο χρόνο, αλλά η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από το επόμενο έτος

Keywords
Τυχαία Θέματα