Υπ. Εμπορίου : Η Κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ΑΗΚ

17:05 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα υπερασπιστεί με σθένος το δημόσιο χαρακτήρα της ΑΗΚ, γιατί αποτελεί σημαντικό εθνικό πλούτο του λαού μας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

«Μια επαναβεβαίωση, που στους χαλεπούς καιρούς που περνούμε αξίζει να την επαναλαμβάνουμε», σημείωσε ο κ. Συλικιώτης σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ

για το 2011, στη Λευκωσία.

«Είναι σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «που η Κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΗΚ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, γιατί πιστεύουμε πως θα συμβάλει στον εξορθολογισμό της οργανικής δομής της Αρχής και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για να μπορέσει να υπερβεί διάφορες στρεβλώσεις που παρατηρούνται και να καταστεί ένας αποτελεσματικός, αποδοτικός και παραγωγικός οργανισμός, με μειωμένες λειτουργικές δαπάνες».

«Αυτά τα χαρακτηριστικά», συνέχισε, «αποτελούν, άλλωστε, το κλειδί, για να μπορέσει η Αρχή να ανταποκριθεί στο σύντομο μέλλον με αξιώσεις στον επερχόμενο ανταγωνισμό».

Ανέφερε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, βέβαια, σημαντικά θα συμβάλει και η μείωση του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτοντας ότι «όπως γνωρίζετε, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου για κάλυψη των αναγκών της ΑΗΚ, και αυτό ως ενδιάμεση λύση, μέχρι που να έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο από το Τεμάχιο 12».

«Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, ενώ μόλις έχει λήξει και η προθεσμία που ανακοίνωσε η ΔΕΦΑ για υποβολή αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, να μας προμηθεύσουν το συντομότερο δυνατόν με φυσικό αέριο. Από την πληροφόρηση που έχω τα νέα είναι πολύ ευχάριστα, αφού 17 συνολικά εταιρείες έχουν υποβάλει σχετική αίτηση», είπε.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Διευθυντή της ΑΗΚ, Δρ. Στέλιος Στυλιανού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η περσινή χρονιά, αν εξαιρέσουμε το 1974, ήταν για την ΑΗΚ η πιο δύσκολη αφού είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα και πρωτόγνωρα γεγονότα τα οποία επέφεραν μεγάλες αλλαγές αλλά παράλληλα και δοκιμασίες».

«Το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011 δυστυχώς δεν ήταν όπως τα άλλα. Η έκρηξη στη γειτονική με τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, Ναυτική Βάση στο Μαρί πέραν από την απώλεια δεκατριών συνανθρώπων μας, έφερε και μεγάλο πλήγμα τόσο στην οικονομία του τόπου μας αλλά και πιο ειδικά στον Οργανισμό μας αφού η καταστροφή στον Σταθμό του Βασιλικού ήταν σχεδόν ολοκληρωτική», σημείωσε.

Ανέφερε ότι «από τα πιο σημαντικά έργα της ΑΗΚ εντός του 2011 ήταν η ανοικοδόμηση του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού στο Βασιλικό. Ένα έργο το οποίο είναι επιφορτισμένη η μεγαλύτερη ομάδα έργου που συστάθηκε ποτέ στην ιστορία της ΑΗΚ και από την πρώτη μέρα της καταστροφής μέχρι και σήμερα οι εργασίες γίνονται σε εντατικό ρυθμό. Όροι εντολής της ομάδας έργου ήταν η γρήγορη, ασφαλής και οικονομικά αποδοτική επαναφορά του σταθμού σε πλήρη λειτουρ

Keywords
Τυχαία Θέματα