Υπ. Εμπορίου: Το φυσικό αέριο δημιουργεί νέες προοπτικές

20:47 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δημιουργεί νέες προοπτικές για συνεργασία με τρίτες χώρες στην περιοχή και παράλληλα προσφέρει την ευκαιρία για διαφοροποίηση των πηγών, των διαδρομών και των προμηθευτών της ΕΕ, δήλωσε ψες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, καθώς και ο γεωστρατηγικός της ρόλος, μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στην προώθηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής

Μεσογείου ως έναν πρόσθετο και αξιόπιστο ενεργειακό προμηθευτή για την ΕΕ.

Σε ομιλία του στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού (EURELECTRIC), στις Βρυξέλλες, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και στους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς και στους σχεδιασμούς που απαιτούνται για επίτευξη αυτών των στόχων, σημειώνοντας ότι, με βάση την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Ιουνίου 2012, η οποία εξετάζει τις προκλήσεις και τις πιθανές επιλογές πολιτικής για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, για τον χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους 2020, η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει στην υιοθέτηση Συμπερασμάτων κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 3 Δεκεμβρίου 2012, στις Βρυξέλλες.

Επίσης, ανέφερε ότι ο προτεινόμενος Κανονισμός σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα του εξάμηνου προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας, με στόχο την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και με τρίτες χώρες.

“Αυτές οι διασυνδέσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας έως το 2014 και την άρση της απομόνωσης των κρατών μελών από τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας έως το 2015. Επίσης, η ταχεία εφαρμογή των αναγκαίων υποδομών θα συμβάλει στην αύξηση τόσο της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ όσο και του μεριδίου των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση”, είπε.

Σημείωσε ότι “η Κυπριακή Προεδρία εργάζεται εντατικά για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του Συμβουλίου, καθώς και μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”.

Στη συνέχεια, είπε ότι “οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, δημιουργούν νέες προοπτικές για συνεργασία με τρίτες χώρες στην περιοχή και παράλληλα προσφέρουν την ευκαιρία για διαφοροποίηση των πηγών, των διαδρομών και των προμηθευτών της ΕΕ, μέσω της δημιουργίας ενός επιπρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου και, ως εκ τούτου, για αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού”.

“Αναμένεται ότι το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, θα αλλάξει σημαντικά το ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου. Όσον αφορά μάλιστα τις ΑΠΕ, η Κύπρος, υλοποιώντας ορθολογική πολιτική και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, πέ

Keywords
Τυχαία Θέματα