Υπ. Εργασίας: Η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης αντανακλάται και στην Προεδρία

20:22 29/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και προώθησης της κοινωνικής συνοχής, αντανακλούνται και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει την 1η Ιουλίου».

Σε χαιρετισμό της στην Τελετή Αποφοίτησης των τελειόφοιτων της ακαδημαϊκής χρονιάς 2011- 2012 του Intercollege Λάρνακας, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι στην Κυπριακή Προεδρία, «ως κύρια προτεραιότητα έχει καθοριστεί

η ‘Καλύτερη Ευρώπη’, με έμφαση τόσο στην αποτελεσματικότητα και στην ανάπτυξη, όσο και στην αλληλεγγύη και στην κοινωνική συνοχή».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «στα πλαίσια αυτά, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί στον τομέα της απασχόλησης, αφορούν στην επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας ανάμεσα στους νέους και στην ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων».

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι και η εμπλοκή «των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους στόχους για την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Σε αυτές τις ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες που ανέδειξε η παγκόσμια οικονομική κρίση, σημείωσε, η προώθηση της ένταξης των νέων στην απασχόληση αποτελεί βασικό στόχο, τόσο της εθνικής, όσο και της ευρωπαϊκής πολιτικής απασχόλησης.

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το αρμόδιο σε θέματα που αφορούν άμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό, αναγνωρίζοντας ότι η τρέχουσα οικονομική ύφεση έχει πλήξει δυσανάλογα πολύ περισσότερο τους νέους από τις άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, αναπτύσσει πολιτικές με στόχο τη στήριξη και την καθοδήγησή σας στον κόσμο της εργασίας».

Όπως είπε η Υπουργός Εργασίας, «ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση, δόθηκε στη λήψη εξειδικευμένων μέτρων για στήριξη της απασχόλησης της νέας γενιάς».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «ποσοστό 48% των επωφελούμενων από το έκτακτο Σχέδιο Πρόσληψης Ανέργων ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου και ποσοστό 49% των επωφελούμενων από Σχέδιο για τις Ευπαθείς Ομάδες του Πληθυσμού προέρχεται από νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (νέοι 15-24 ετών)».

Πρόσθεσε ότι «πρόσφατα, εγκαινιάσαμε ένα ακόμη νέο σχέδιο πρόσληψης ανέργων, με συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο δίδει ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, στους νέους μας, αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «πρόσθετα προς τα σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πολυσχιδή ειδικά σχέδια που απευθύνονται στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ευρύτερα, στους νέους ανθρώπους, εφαρμόζονται και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά και από το Κέντρο Παραγωγικότητας».

Εξήγησε ότι «τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν ποικί

Keywords
Τυχαία Θέματα