Υπ. Γεωργίας : Προτεραιότητα η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές

14:05 2/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης  δήλωσε σήμερα ότι από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του  Υπουργείου είναι να δράσουμε άμεσα για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα  προσαρμογής και παράλληλα να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές ώστε να  μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ήδη τρέχουσες επιπτώσεις από την αλλαγή του  κλίματος που δεν μπορούν πλέον να προληφθούν και είναι μη αναστρέψιμες.

Σε ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του εργαστηρίου με θέμα «Προσαρμογή    στην Κλιματική Αλλαγή», στη Λευκωσία, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «έχουμε  περάσει λοιπόν από το στάδιο της επιστημονικής διαπίστωσης των επιπτώσεων της  κλιματικής αλλαγής σε αυτό της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για προσαρμογή, όπως είναι η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Life CY ADAPT».

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «το σημερινό εργαστήρι είναι το πρώτο στο είδος του στο θέμα της προσαρμογής και στοχεύει να αναδείξει την επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Κύπρο, να εντοπίσει τις ευπαθείς περιοχές και τομείς της Κύπρου όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές και να εισηγηθεί πρακτικά μέτρα προσαρμογής που θα μπορούν να εφαρμοστούν στις διάφορες πολιτικές μας».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι «χρειάζεται ανάληψη συντονισμένης δράσης σε εκείνους τους τομείς που απειλούνται περισσότερο και αμεσότερα όπως είναι η γεωργία, τα ύδατα, η βιοποικιλότητα, η αλιεία και τα ενεργειακά δίκτυα».

Πρόσθεσε ότι «για αυτό χρειάζεται ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των περιφερειών, των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και ερευνητικού κόσμου, αλλά και μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Θέλω να πιστεύω, είπε ο κ. Αλετράρης, «ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια για το περιβάλλον και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Κύπρου θα βαδίζουμε όλοι μαζί».

Διαβεβαίωσε, καταλήγοντας, ότι «το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι πάντοτε ανοικτό σε προτάσεις και σε καινοτόμους ιδέες και μέτρα για την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα