Υπ. Γεωργίας: Προϋπόθεση για το μέλλον η ενότητα

11:40 7/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, “είναι κεφαλαιώδους σημασίας προϋπόθεση για το μέλλον της Κύπρου και των παιδιών μας, να γίνεται πράξη η έννοια της ενότητας, της συλλογικότητας και της ομοψυχίας”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτών μαρτυρησάντων, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι “καλούμαστε, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να αποδείξουμε πως είμαστε άξιοι διαχειριστές του οράματος και της θυσίας των ηρώων μας, να δικαιώσουμε τους αγώνες τους και να διαφυλάξουμε τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες πάλεψαν”.

“Πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στις θέσεις μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και παράλληλα να καλλιεργήσουμε στους νέους μας την προσήλωση στην πατρίδα, στο δημόσιο συμφέρον και σε αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο”, είπε.

Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στη ζωή και τη θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των μαρτυρησάντων την 9η Ιουλίου του 1821, σημειώνοντας ότι “η θυσία τους πότισε το δέντρο του πόθου για ελευθερία και αποτέλεσε τον οβολό που η μικρή Κύπρος κατέθεσε στην επανάσταση του 1821 ενάντια στον Τούρκο δυνάστη”.

“Ο τουρκικός Αττίλας, που κατακρατεί με τη βία των όπλων τα πατρογονικά μας εδάφη από το 1974, δεν διαφέρει από τη βαναυσότητα των προγόνων του”, είπε, προσθέτοντας ότι “αποτελεί χρέος όλων μας η άντληση διδαγμάτων από τις θυσίες των προγόνων μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς το μέλλον, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την οικονομική της ανάκαμψη”.

Ανέφερε ότι “κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας του εθνομάρτυρα Κυπριανού και όλων των ηρώων της ελληνικής και της κυπριακής ελευθερίας, και ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε τη θέληση και τονώνουμε την αποφασιστικότητά μας να κρατηθούμε στη γη που μας γέννησε και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την οικονομική ανάκαμψη και την επιτυχή κατάληξη του αντικατοχικού αγώνα, που εδώ και 39 χρόνια διεξάγουμε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα