Υπ. Παιδείας: Γεγονός πλέον η θεσμοθέτηση της Αγωγής Υγείας στα σχολεία

17:22 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η θεσμοθέτηση και συστηματική ενσωμάτωση της Αγωγής Υγείας στις σχολικές μονάδες είναι πλέον γεγονός, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος πρόσθεσε πως η εισαγωγή του νέου αυτού γνωστικού αντικειμένου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Προδημοτική, Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση) αποτελεί την ενδεδειγμένη μορφή πρόληψης κοινωνικών προβλημάτων, όπως το κάπνισμα, o αλκοολισμός, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η έλλειψη οδικής συνείδησης, η παραβατικότητα, η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων,

η παχυσαρκία και ο ρατσισμός.

Σε χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση δράσεων προώθησης της Αγωγής Υγείας, ο κ. Δημοσθένους είπε πως «η σπουδαιότητα έγκειται στο γεγονός ότι είναι πλέον θεσμικά κατοχυρωμένο για τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια που φοιτά σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο να συμμετέχει στο μάθημα της Αγωγής Υγείας».

Προηγουμένως, είπε, «η Αγωγή Υγείας προσφερόταν ευκαιριακά και αποσπασματικά σε μερίδα μαθητών και μαθητριών από μερίδα εκπαιδευτικών, χωρίς να εντάσσεται οργανικά σε ένα δομημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών. Στο μάθημα της Αγωγής Υγείας οι μαθητές δεν έχουν απλά την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σωματικές συνέπειες ορισμένων συμπεριφορών, αλλά κυρίως να κρίνουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, να εξασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, διαχείρισης των συγκρούσεων και αντιμετώπισης της πίεσης των φίλων, να εντοπίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους».

Όπως ανέφερε, «στο νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος περιλαμβάνονται θέματα όπως ασφάλεια, αγωγή του καταναλωτή, δικαιώματα και υποχρεώσεις, χρήση και κατάχρηση ουσιών εξάρτησης, σεξουαλική αγωγή κ.λπ.», για να προσθέσει πως «με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της εφαρμογής του προγράμματος σπουδών της Αγωγής Υγείας, αλλά και την αξιοποίηση σχετικού εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύσσεται σε επίπεδο σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας προκήρυξε διαγωνισμό με θέμα την ‘Ανάδειξη καλών πρακτικών προώθησης Αγωγής Υγείας’».

«Στόχος είναι να βραβευτεί η παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού σχετικού με το πρόγραμμα σπουδών Αγωγής Υγείας, το οποίο να συνδυάζει δημιουργικά δείκτες επιτυχίας και από τις τέσσερις θεματικές περιοχές του Προγράμματος Σπουδών», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά στα δύο προγράμματα που στοχεύουν στην έγκαιρη παρέμβαση και διακοπή του καπνίσματος, όταν εντοπίζονται μαθητές να καπνίζουν στο σχολικό χώρο ή σε σχολικές εκδηλώσεις, ο κ. Δημοσθένους εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμπόρευση όλων μας (κυβερνητικών, μη κυβερνητικών και ιδιωτικών φορέων), για την προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων της κοινωνίας των πολιτών, είναι και πρέπει να αποτελεί κοινό μας όραμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα