Υπ. Παιδείας: Η σύγχρονη οικογένεια αδυνατεί να μεταδώσει αξίες στα μέλη της

11:11 16/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η σταδιακή αποκοπή από την παράδοση του λαού μας και τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια τείνουν να παγιώσουν ένα κλίμα, μέσα στο οποίο το βασικό αυτό κύτταρο της κοινωνίας αδυνατεί να μεταδώσει στα μέλη του αξίες, από την άποψη ότι το ίδιο έπαυσε να εδράζεται σ’ αυτές, ανέφερε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους.

Χαιρετίζοντας το ΚΣΤ΄ Συνέδριο της Χριστιανικής Ένωσης Κυπρίων Επιστημόνων (ΧΕΚΕ), με θέμα «Η δυναμική της σημερινής οικογένειας για τη μετάδοση

αξιών», εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Υπουργός είπε πως «η οικογένεια αποτελούσε ανέκαθεν το περιβάλλον, μέσα στο οποίο ανατρέφονται και διαπλάθονται οι εν δυνάμει πολίτες και πολιτικοί ηγέτες ενός τόπου, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας, της δημοκρατίας και του πολιτισμού».

Η οικογένεια, είπε ο Υπουργός, «είναι το πρώτο αλλά και το δια βίου σχολείο το οποίο, εφόσον θεμελιώνεται σε υγιείς βάσεις και λειτουργεί ομαλά, αναδεικνύεται σε φορέα μετάδοσης αξιών, αρχών και δεξιοτήτων, που κοινωνικοποιούν τον άνθρωπο και τον εξυψώνουν από το επίπεδο του βιολογικού όντος σ’ αυτό του προσώπου».

Όπως ανέφερε ο κ. Δημοσθένους, «η κρίση που, για πολλούς λόγους, διέρχεται η σύγχρονη οικογένεια είναι ευδιάκριτη και επηρεάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, με αρνητικό τρόπο».

Είναι φανερό, συνέχισε, ότι «η σταδιακή αποκοπή από την παράδοση του λαού μας, απότοκο κι αυτή της επιβαλλόμενης σταδιακά παγκοσμιοποίησης και τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, τείνουν να παγιώσουν ένα κλίμα, μέσα στο οποίο το βασικό αυτό κύτταρο της κοινωνίας αδυνατεί να μεταδώσει στα μέλη του αξίες, από την άποψη ότι το ίδιο έπαυσε να εδράζεται σ’ αυτές».

Ο Υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε επίκαιρη και επιτυχημένη τη θεματική του Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι «η ενασχόληση του επιστημονικού κόσμου της Κύπρου με ζητήματα που απασχολούν το βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας αποτελεί, ασφαλώς, συμβολή στην κοινή προσπάθεια στήριξης της οικογένειας και μέσω αυτής του κοινωνικού συνόλου και από την άποψη αυτή δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους».

Υπογράμμισε τέλος ότι «το ενδιαφέρον της πολιτείας για την οικογένεια είναι γνωστό και εκφράζεται έμπρακτα με την υλική και άλλης μορφής στήριξή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα