ΥΠΑΜ: Διαπραγματεύσεις ουσίας σε προσυμφωνημένη βάση το συντομότερο

12:47 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Υπόδειγμα έκφρασης αγνού πατριωτικού αισθήματος και ανιδιοτελούς πίστης στην αξία της φυλής μας», χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Λονδίνο για τον εορτασμό των εκατόχρονων από τη γέννηση του Εθνάρχη ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τόνισε, «μέσα από προσυμφωνημένη βάση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις ουσίας και να επιδιώξουμε την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό».
Ο κ. Φωτίου, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής στο σχολείο Ashmole η Εθνική

Κυπριακή Ομοσπονδία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακαρίου Παναγιάς, είπε πως ο Μακάριος είναι το εθνικό σύμβολο του αγώνα και της αντίστασης κατά των ορατών και άυλων εχθρών της Κύπρου.

Μίλησε επίσης για έναν «εμπνευσμένο, αληθινό ηγέτη και καθοδηγητή», συμπληρώνοντας ότι το χρέος των Κυπρίων σήμερα απέναντι στην πατρίδα και τον Εθνάρχη είναι βαρύ και ανεξόφλητο, καθώς χάσκουν ανοιχτές οι πληγές από την ιταμή τουρκική εισβολή.
Ο κ. Φωτίου τόνισε στην ομιλία του ότι το Κυπριακό συνιστά την κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει τη συλλογικότητα σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να χαραχθεί κοινή εθνική πορεία. «Μέσα από προσυμφωνημένη βάση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις ουσίας και να επιδιώξουμε την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προοπτική επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για κενό μήνυμα, αλλά για αναγκαιότητα που θα αποκαλύψει αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι συνομιλίες, τη βούληση της άλλης πλευράς για συμβίωση σε μια ενωμένη Κύπρο.
Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας, γίνεται προσπάθεια να πειστεί ο διεθνής παράγοντας ότι ήρθε η ώρα να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας.

Στη συνέχεια σημείωσε πως «παρά την οικονομική κρίση δεν θα απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Τόνισε ότι «οι πιέσεις της Τουρκίας για παγοποίηση των διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου θα αποβούν άκαρπες». Είπε ότι με στρατηγική που θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια συνεχίζονται οι ενέργειες επί των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, χωρίς να πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε διασύνδεσή τους με το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι μια συμφωνία ουσίας στο εθνικό ζήτημα θα σήμαινε πως ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου θα μπορούσε να βοηθήσει όλους τους Κυπρίους και από τις δύο κοινότητες.
«Δεν επαιτούμε, αλλά διεκδικούμε με ήθος και αξιοπρέπεια. Τις αρχές αυτές μας κληροδότησε ο Εθνάρχης. Θα συνεχίσουμε υπερήφανα τον αγώνα του μέχρι να ανατείλει η λευτεριά», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Στη δική του σύντομη ομιλία ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πήτερ Δρουσιώτης ανέφερε πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ορθά θεωρείται η μεγαλύτερη φυσιογνωμία στην ιστορία του νησιού. «Αγαπήθηκε πάρα πολύ από πάρα πολλούς και μισήθηκε πάρα πολύ από πολύ λίγους», είπε ο κ. Δρουσιώτης.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επιστροφή της Αμμοχώστου, σημείωσε πως θα έδινε δυναμική ώθησης στις διαπραγματεύσεις και θα αναζωογονούσε τις ελπίδες του κυπριακού λαού. Πρόσφερε επίσης ακόμα μία φορά τη στήριξη της παροικίας στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία συνεχίζει το δικό της αγώνα στα κέντρα αποφάσεων και στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Μακαρίου Παναγιάς Ευθύμιος Αναστασίου και ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου.
Στην κατάμεστη από μέλη της παροικίας αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου στο βόρειο Λονδίνο ακούστηκαν επίσης απαγγελίες ποιημάτων για την Κύπρο, τραγούδια από χορωδίες της κοινότητας, ενώ παρουσιάστηκε χορόδραμα και απόσπασμα από την ταινία ντοκιμαντέρ «Μακάριος: Η Μεγάλη Πορεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα