ΥΠΑΜ: Μήνυμα εθνικής αφύπνισης η θυσία των 13

13:44 7/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μήνυμα εθνικής αφύπνισης μας στέλνουν οι 13 αδικοχαμένοι ήρωες του Μαρί, οι οποίοι μας ζητούν να σταθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες ώρες, να δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε τον τόπο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, μετά το πέρας της επιμνημόσυνης τελετής του Διοικητή του Ναυτικού, Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στη Λεμεσό.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως σήμερα αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους ήρωες μας, “γιατί στις καρδιές μας και στη συνείδηση μας πρόκειται για σύγχρονους εθνικούς

ηρωομάρτυρες, που έθεσαν τη ζωή τους για το κοινό συμφέρον και το ίδιο το καθήκον τους”.

Τα 13 αυτά παλικάρια, συνέχισε, στέλνουν σήμερα μήνυμα εθνικής αφύπνισης, ενώ το καλύτερο μνημόσυνο γι αυτά θα είναι να σταθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες ώρες, να δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε τον τόπο .

Ο Υπουργός Άμυνας ευχήθηκε όπως η αναμενόμενη απόφαση του κακουργιοδικείου για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, θα αποδώσει ευθύνες και θα υπάρξει η δικαίωση που αναμένουν οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και ο κυπριακός λαός.

“Μόνο έτσι θα ησυχάσουν και οι ίδιες οι ψυχές των 13 παλικαριών μας”, είπε ο κ. Φωτίου, ενώ ερωτηθείς για το θέμα των πολιτικών ευθυνών, απάντησε πως αυτό είναι κάτι διαφορετικό και υπέδειξε ότι “τις πολιτικές ευθύνες πρέπει να τολμούμε όλοι οι πολιτικοί να τις αναλαμβάνουμε την ώρα που πρέπει”.

Επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Υποναύαρχος Βελισσάριος Παπάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στενός φίλος του Αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη, με τον οποίον γνωρίστηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Ο Υποναύαρχος Παπάς κάλεσε τις κυπριακές αρχές “να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που να αμαυρώσει τη μνήμη του (Αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη) και να τον τοποθετήσουν στη συνείδηση του κυπριακού λαού, εκεί που πραγματικά του αξίζει”.

Ανέφερε, ακόμη, πως στις δύσκολες στιγμές που περνά ο ελληνισμός σήμερα, πρέπει να μονιάσουμε και να διδαχθούμε από το φωτεινό παράδειγμα των ανθρώπων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Της επιμνημόσυνης τελετής ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας.

Από την εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, 15 περίπου άτομα από την Παγκύπρια Ομάδα Μνήμης 11ης Ιουλίου 2011, ξεκίνησαν πορεία 300 χιλιομέτρων. Οι συμμετέχοντες θα διανυκτερεύσουν απόψε στο Μαρί και ακολούθως θα πορευθούν στις κοινότητες όπου βρίσκονται οι τάφοι των υπόλοιπων θυμάτων, ενώ θα επιστρέψουν στο χώρο της τραγωδίας, την Τετάρτη 11 Ιουλίου. Η πορεία θα καταλήξει, την Πέμπτη, έξω από τη Γενική Εισαγγελέα, στη Λευκωσία.

Το μνημόσυνο των διδύμων, κελευστών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, ενώ στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, το μνημόσυνο του κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα