ΥΠΑΜ: Να επιταχυνθεί η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων

11:54 29/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση επιδιώκει επιτάχυνση της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης και εξακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974 μέσα από το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για να τερματισθεί, το συντομότερο δυνατό, το πολύχρονο δράμα που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων, υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου στον επικήδειο του λόγο κατά την κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Δημήτρη

Σεργίου, που τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο συνοικισμό Ανθούπολης στη Λευκωσία.

Τα λείψανα του Σεργίου, ο οποίος ήταν αγνοούμενος, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

«Ως Κυβέρνηση, αποτίνουμε φόρο τιμής και δεσμευόμαστε προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974 ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση μέχρι την πλήρη διερεύνηση και εξακρίβωση της τύχης τους μέσα από το έργο της διερευνητικής επιτροπής», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
Είπε πως «ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας για συνέχιση του αγώνα» και «για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Για απαλλαγή της Κύπρου από ξένες επιβουλές και για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού μας», είπε.

Σημείωσε πως «επιδίωξη μας παραμένει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισημαίνοντας πως η πατρίδα βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολή φάση από το 1974, λόγω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε πως χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά, χρειάζεται να αναλωθούν πολλές δυνάμεις για να αντιστραφεί το κλίμα και η μικρή μας πατρίδα να εξέλθει από τη δεινή οικονομική θέση.

Διαβεβαίωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται συλλογικά σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, για να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών το Φθινόπωρο.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να οδηγηθούν σε τέλμα, κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου συνομιλιών. Η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την κατάλληλη προετοιμασία και την ξεκάθαρη βάση πάνω στην οποία πρέπει να κινηθούμε», ανέφερε.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πρόσθεσε, «αφουγκραζόμαστε τις επιθυμίες και ανησυχίες του λαού μας, γι’ αυτό και τον διαβεβαιώνουμε ότι δε θα αποδεχτούμε προτάσεις που έχει ο ίδιος απορρίψει, λύσεις που οδηγούν σε αναγνώριση δύο κρατών, λύσεις που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η ενότητα, το ψυχικό σθένος και η σύμπνοια όλων των πολιτικών και άλλων δυνάμεων, κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Μόνο μέσα από τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων μας, θα επιτύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας

Όταν έγινε η τουρκική εισβολή το 1974 ο Δημήτρης Σεργίου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην 33η Μοίρα Καταδρομών, με έδρα το Πέλλα Πάϊς. Μεταξύ των αποστολών στις οποίες έλαβε μέρος ήταν και η ανακατάληψη του υψώματος του Αγίου Ιλαρίωνα.

Το πρωί της 22ας Ιουλίου, η Μονάδα του, κατόπιν σχετικής διαταγής, μετακινήθηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, για να συνδράμει στην αναχαίτιση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής.

Ο Δημήτρης, μαζί με άλλους στρατιώτες, επάνδρωναν θέσεις της Εθνικής Φρουράς, ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό προς την περιοχή της Γλυκιώτισσας μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Οι άνδρες της Μοίρας ενεπλάκησαν σε σκληρές και άνισες μάχες με τα τούρκικα στρατεύματα. Από τότε ο Δημήτρης δεν έδωσε σημεία ζωής και η τύχη του αγνοείτο μέχρι την ταυτοποίηση των λειψάνων του.

Keywords
Τυχαία Θέματα