ΥΠΑΜ: Θ’ ακολουθήσουμε τους σχεδιασμούς μας κι όχι τα τουρκικά παιχνίδια

09:19 4/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι αμυντικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας είναι στενότατες και έτσι θα παραμείνουν, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, διαμηνύοντας πως η παρουσία της Ελλάδας θα είναι έντονη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε τα παιχνίδια έντασης και την “πειρατική” στρατηγική της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την επίσκεψη του, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Ελληνικό

αρματαγωγό “Σάμος”, που βρίσκεται στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Φωτίου είπε πως επιτελεία των Υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών επεξεργάζονται τον επανασχεδιασμό της αμυντικής συνεργασίας, στη βάση των νέων στρατηγικών δεδομένων στην περιοχή και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

“Η παρουσία της Ελλάδα πλέον στην νοτιοανατολική Μεσόγειο θα είναι έντονη κι αυτό, όχι για να είναι απειλή για τον οποιονδήποτε, αλλά για να αποτελέσει πυρήνα σταθεροποίησης, ασφάλειας και ειρήνης στη περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που καθημερινά προκαλεί ένταση και αποσταθεροποίηση στην περιοχή”, συμπλήρωσε.

Έστειλε επίσης το μήνυμα πως “δεν θα ακολουθήσουμε αυτά τα παιχνίδια της Τουρκίας” και επανέλαβε πως δεν θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα μας, λόγω αυτών των απειλών και αυτών των εντάσεων.

“Όλοι οι σχεδιασμοί μας, όσον αφορά τον εθνικό μας πλούτο, θα υλοποιηθούν”, είπε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι “ο στόχος της Τουρκίας, αυτή η πειρατική στρατηγική , είναι ξεκάθαρη και δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το παιχνίδι που παίζει και θα συνεχίσει να το παίζει”.

Ερωτηθείς γύρω από τους σχεδιασμούς για κοινές ασκήσεις, Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως “θα τα δούμε όλα το φθινόπωρο και κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης θα δούμε μεταξύ Κύπρου- Ελλάδας, Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και μπορεί και άλλων χωρών”.

Όσον αφορά την επίσκεψη και ξενάγηση του στο αρματαγωγό “Σάμος”, ο Φώτης Φωτίου δήλωσε πως είχε την ευκαιρία, πέραν από τον Κυβερνήτη του πλοίου, να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τους Κύπριους που εκπαιδεύονται στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα