Υπέρ ενός ”Συμφώνου Ανάπτυξης” ο Ντράγκι

17:42 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπέρ της δημιουργίας ενός «Συμφώνου Ανάπτυξης», πέρα από το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», τάχθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Εχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο… οφείλουμε να γυρίσουμε προς τα πίσω και να καταρτίσουμε με βάση αυτό ένα σύμφωνο ανάπτυξης», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Σε παρέμβασή του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μ. Ντράγκι

υπογράμμισε ότι η στήριξη για την τόνωση της ανάπτυξης δεν μπορεί να προέλθει από την ΕΚΤ και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών των κρατών- μελών για σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών τους και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή της αγορά εργασίας, παρά τις επώδυνες επιπτώσεις τους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης μπορούν να οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα τις χώρες σε ύφεση και τόνισε ότι μέχρι στιγμής «έχουμε καλύψει τη μισή απόσταση».

Ο Μ. Ντράγκι σημείωσε ακόμη ότι ενστερνίζεται τις αρχές της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της αλληλεγγύης και πως δεν τάσσεται κατά του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο όμως, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να είναι βιώσιμο και να μην βασίζεται στον δανεισμό.

Κατά τη συζήτηση, μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική ανάπτυξης και πολλοί εξ αυτών υπογράμμισαν ότι η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει. Ο Μ. Ντράγκι απέρριψε τις κατηγορίες ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ υπήρξε υπερβολικά σφιχτή και επέμεινε στην άποψη ότι η παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων παραβιάζει τη Συνθήκη της ΕΕ και πλήττει την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

«Ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος θα συμφωνήσει με τους υπόλοιπους ηγέτες»

Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα συμφωνήσει ως προς τα θέματα της οικονομικής πολιτικής με τους υπολοίπους ευρωπαίους ηγέτες, «όποιες και αν είναι οι αρχικές (του) θέσεις».

«Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι παράγοντες της πολιτικής αλλαγής θα βρουν έναν κοινό δρόμο για το καλό του ευρώ», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος και φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί την προσθήκη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε τη δραστηριοποίηση της ΕΚΤ υπέρ της ανάπτυξης.

«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ως προς το γεγονός ότι οι διαφωνίες και οι διχογνωμίες δεν είναι καλές για το ευρώ» και ότι «οι κύριοι πολιτικοί παράγοντες κατανοούν αυτό το γεγονός», είπε.

Ο Μάριο Ντράγκι απέρριψε για μία ακόμη φορά τις εκκλήσεις για μία περισσότερο άμεση υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάλεσε αντίθετα τα κράτη να συνεχίσουν την ανάταξη των δημοσιονομικών τους και τις μεταρρυθμίσεις,

Keywords
Τυχαία Θέματα