Υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας στην Ισπανία ο Όλι Ρεν

09:10 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα λιτότητας της Ισπανίας μπορεί να χαλαρώσουν, αν η ισπανική οικονομία συνεχίσει να συρρικνώνεται, τόνισε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ Όλι Ρεν ανέφερε ότι θα μπορούσε να δοθεί στην Ισπανία περισσότερη χαλάρωση για να εκπληρώσει τους αυστηρούς στόχους του προϋπολογισμού που τέθηκαν από την Ευρωζώνη με στόχο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας

της Ευρωζώνης.
“Λαμβάνουμε υπόψη τις προοπτικές ανάπτυξης και το δημοσιονομικό περιθώριο της κάθε χώρας όταν προβαίνουμε σε αξιολογήσεις”, σημείωσε ο κ. Ρεν σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην αξιολόγηση της επίδοσης της Ισπανίας που αναμένεται τον επόμενο μήνα.

“Αν υπήρξε σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας, μπορούμε να προτείνουμε μια επέκταση της περιόδου προσαρμογής της χώρας», πρόσθεσε.
Οι προσπάθειες της Ισπανίας για να συμμορφωθεί με τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από την ΕΕ παρεμποδίζονται από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας της και την εκτίναξη της ανεργίας στο επίπεδο ρεκόρ του 26% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Η Ισπανία έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,3% το 2012, αλλά οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπουν ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο κ. Ρεν είπε ότι οι ισπανικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε πιστώσεις, εάν η οικονομία αναστρέψει την πτωτική τάση και δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις «υπερβολικά αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης” ως ένα σημαντικό «εμπόδιο» που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προβλέψει ότι η Μαδρίτη θα βγει εκτός των στόχων που τίθενται στον προϋπολογισμό του 2013, αλλά ο κ. Ρεν προσπάθησε να παραμένει αισιόδοξος για την πορεία της Ισπανίας προς την ανάκαμψη το επόμενο έτος.

“Θα είναι ένα ακόμη δύσκολο έτος, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι επίσης το έτος κατά το οποίο η Ισπανία και η Ευρωζώνη στο σύνολό της μπορεί να μετακινηθούν από τη σταθεροποίηση σε μια βιώσιμη ανάκαμψη», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα