Υπέρ της εθελοντικής ευθανασίας ο Ολάντ

21:15 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επαναβεβαίωσε τη Δευτέρα το στόχο του να νομιμοποιήσει την εθελοντική ευθανασία, μετά που η πλειοψηφία της επιτροπής εθνικής ηθικής της χώρας τον συμβούλεψε να μην επιτρέψει σε γιατρούς να βοηθούν αυτούς που υποφέρουν από ανίατη ασθένεια να πεθάνουν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι στη Γαλλία

θα γίνει εθνική συζήτηση για το θέμα στους επόμενους μήνες και ότι η Κυβέρνησή του θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή ως το τέλος του χρόνου που θα είναι πιο μπροστά από την ισχύουσα νομοθεσία που απαγορεύει στους γιατρούς να βοηθούν την αυτοκτονία.

Οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ελβετία επιτρέπουν κάποιας μορφής εθελοντική ευθανασία και ο κ. Ολάντ είχε συμπεριλάβει υπόσχεση νομιμοποίησης «της ιατρικής βοήθειας για να θέσει κάποιος τέρμα στη ζωή του με αξιοπρέπεια», στις προεκλογικές τους υποσχέσεις πέρσι.

Άλλη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αυτή που επιτρέπει το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις πριν να ψηφιστεί σε νόμο τον Απρίλιο.

Κάποιοι από τους αντιπάλους του, που υποστηρίζονται σθεναρά από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έχουν υπαινιχθεί ότι θα οργανώσουν ένα νέο κύμα διαδηλώσεων εναντίον της νομιμοποίησης της ευθανασίας.

Ερωτηθείς για τη συμβουλή που έλαβε από την επιτροπή ηθικής κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στη δυτική πόλη Λοριάντ, ο κ. Ολάντ είπε ότι η πρόταση της Κυβέρνησής του «θα ολοκληρώσει και θα βελτιώσει την (υφιστάμενη) νομοθεσία, η οποία αποτελούσε ήδη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Εκείνη η νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε το 2005 αφήνει τους γιατρούς να βάλουν ένα τέλος σε εξαίρετα μέσα αγωγής σε περίπτωση που ο ασθενής που υποφέρει από ανίατη ασθένεια το ζητήσει και ενθαρρύνει αγωγή που θα απαλύνει τον πόνο του ασθενή.

Οι δημοσκοπήσεις στη χώρα δείχνουν ευρεία υποστήριξη για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας σε περιπτώσεις πολύ προχωρημένων ανίατων ασθενειών.

Εργοδοτούμενοι σε νοσοκομεία που καταδικάστηκαν επειδή βοήθησαν ασθενείς να πεθάνουν τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει ποινές με αναστολή εν όψει αυτής της προσέγγισης.

Η επιτροπή ηθικής ανέφερε ότι η πλειοψηφία των 17 μελών της θεωρεί ότι θα ήταν «επικίνδυνο για την κοινωνία» να νομιμοποιηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία γιατί οι ευάλωτοι ασθενείς μπορεί να το δουν ως απειλή ότι θα χάσουν τη ζωή τους πριν να έρθει η ώρα του φυσιολογικού τους θανάτου.

Ωστόσο, η πλειοψηφία ήταν μικρή. Οκτώ μέλη κατέθεσαν άποψη μειοψηφίας ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί για να επιδειχθεί σεβασμός στην επιλογή του κάθε άρρωστου που το ζητά.

Keywords
Τυχαία Θέματα