ΥΠΕΣ : Προχωρούν οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο

12:56 17/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην υλοποίηση των σχεδιασμών της σε σχέση με το φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο έναρξης προγράμματος για την ανάπτυξη της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ενδεχομένως να δημοσιευτεί σήμερα το πρότυπο συμβόλαιο για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Αφού παρέπεμψε στην αρμόδια για τα θέματα αυτά, Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Συλικιώτης είπε: ”Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι προχωρούμε στον

β’ γύρο αδειοδότησης”.

”Με όσα σχεδιάσαμε από την αρχή, προχωρούμε σταθερά μελετημένα στην υλοποίησή τους”, τόνισε.

Υπενθυμίζοντας το έργο των προηγούμενων Κυβερνήσεων, της Κυβέρνησης Κληρίδη για τη συνομολόγηση συμφωνίας καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, την Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου για συνομολόγηση της σχετικής συμφωνίας με τον Λίβανο και την παρούσα Κυβέρνηση για την συνομολόγησης της συμφωνίας με το Ισραήλ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ”προχωρήσαμε στην ερευνητική γεώτρηση, έχουμε τα αποτελέσματα από τη Noble, προχωρούμε σε συνεργασία με τη Noble στους ευρύτερους σχεδιασμούς το συντομότερο για την έλευση του φυσικού αερίου και τους τρόπους αξιοποίησης στο μέλλον, προχωρούμε στον β’ γύρο αδειοδότησης”.

Εξήρε το έργο των τεχνοκρατών του Υπουργείου Εμπορίου και όλων των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων με τους οποίους συνεργάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία για τον καταρτισμό των ”δύσκολων εγγράφων που αφορούν τον β’ γύρο αδειοδότησης”.

”Για να έλθει αυτό το αποτέλεσμα και τα έγγραφα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο από την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και αυτά που θα δημοσιοποιηθούν ενδεχομένως σήμερα, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, πρώτα πρώτα από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου, τους εμπειρογνώμονες που έχει προσλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, που συμμετέχουν άνθρωποι με πολύχρονη εμπειρία, αλλά και ακαδημαϊκή γνώση, τη Νομική Υπηρεσία με τη συμβολή του νορβηγικού οίκου που συνεργάζεται μαζί μας, η γαλλική εταιρεία που είναι σύμβουλοί μας από την αρχή”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχει συνάντηση με Ελληνες εμπειρογνώμονες, ο κ. Συλικιώτης περιορίστηκε να αναφέρει πως η συνεργασία με την Ελλάδα είναι διαχρονική, όπως προχωρά και η συνεργασία με το Ισραήλ, στην οποία, όπως πρόσθεσε, δίνεται νέα ώθηση μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.

”Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος και για την περιοχή και για την ίδια την ΕΕ. Προς εκεί εργαζόμαστε συλλογικά, μεθοδικά και σε συνεργασία πρώτα πρώτα με όλες τις υπηρεσίες και όλους τους φορείς στην Κύπρο, αλλά και σε συνεργασία με χώρες όπως είναι η Ελλάδα, που έχουμε μια διαχρονική και αδελφική σχέση, αλλά και με χώρες της περιοχής”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα