ΥΠΕΣ: H μετανάστευση εργαλείο ώθησης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

14:05 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η νόμιμη μετανάστευση είναι εργαλείο με την αξιοποίηση του οποίου η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να καταστεί πιο ανταγωνιστική δημιουργώντας οφέλη για όλους, δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Η Κύπρια Υπουργός μιλούσε κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο είχε ως θέμα του τις προκλήσεις της ένταξης νόμιμων μεταναστών από τρίτες χώρες στις κοινωνίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η ένταξη των μεταναστών δεν αποτελεί τομέα κοινοτικής πολιτικής, ανέφερε, ωστόσο το περιθώριο

για κοινή δράση και συνεργασία δεν είναι περιορισμένο.

«Η κυπριακή Προεδρία έχει κατατάξει το θέμα ψηλά στην ημερήσια διάταξη ως ένα από τα προβλήματα που επιθυμεί να αναδείξει», είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι στις 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Προεδρίας Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων για το θέμα με έμφαση στο ρόλο των τοπικών διοικήσεων και των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό δράσεων για την ένταξη μεταναστών. Το συνέδριο, είπε θα καλωσορίσει τόσου κρατικούς φορείς, αλλά και τοπικές και περιφερειακές αρχές, ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες ερευνητές.

Εξέφρασε τη θέση ότι η εμπλοκή στη διαδικασία όλων των επιπέδων κάθετης διακυβέρνησης και της ταυτόχρονης ενσωμάτωσης στο διάλογο όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και των ίδιων των μεταναστών είναι σημαντική και αποτελεί επιδίωξη της κυπριακής Προεδρίας.

«Πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική ένταξη στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί το κλειδί    να βρει η Ευρώπη στην πρόκληση των διαφοροποιημένων πλέον και πολυπολιτισμικών κοινωνιών της», σημείωσε.

Η Υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 4%  του πληθυσμού της Ευρώπης αποτελείται από νόμιμους μετανάστες, δηλαδή 20 εκ. υπήκοοι τρίτων χωρών που ζουν, εργάζονται, δημιουργούν οικογένεια, μορφώνονται σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα αναφερόμενο στο γεγονός ότι υπάρχουν νέα πληθυσμιακά δεδομένα στην Ευρώπη, με δημογραφικές αλλαγές που δείχνουν έναν πληθυσμό που γερνά και τον ενεργό πληθυσμό να συρρικνώνεται δείχνουν ότι η μετανάστευση μπορεί να καταστεί χρήσιμο εργαλείο.

Η κ. Μαύρου, είπε ότι μπορούν να βρεθούν οι τρόποι για καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού,  των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και στην συμπλήρωση της αγοράς εργασίας με εργατικό δυναμικό ψηλής εξειδίκευσης.

«Η μετανάστευση είναι εργαλείο με την αξιοποίηση του οποίου η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να καταστεί πιο ανταγωνιστική δημιουργώντας οφέλη» για όλους, ανέφερε.

Η Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην εμπειρία της Κύπρου λέγοντας ότι η παρουσία στην Κύπρου μεγάλου αριθμού ατόμων από τρίτες χώρες είναι φαινόμενο της τελευταίας εικοσαετίας που προέκυψε από ανάγκες που υπήρξαν σε τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η οικοδομική βιομηχανία. Ταυτόχρονα με την ένταξη της στην ΕΕ αυξήθηκε η έλευση ξένων φοιτητών, αιτητών ασύλου και οικονομικών μεταναστών.

«Η Κύπρος έχει κα

Keywords
Τυχαία Θέματα