ΥΠΕΣ: Το Συμβούλιο ΔΕΥ έφερε την Κύπρο πιο κοντά στους στόχους της

13:42 27/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που συνήλθε στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη και την Παρασκευή, έχει πάρει την Κύπρο “αρκετά βήματα πιο μπροστά στους στόχους που έχουμε θέσει ως κυπριακή προεδρία”, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Μαύρου είπε ότι το Συμβούλιο ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, ένα βελτιωμένο σύστημα πρόληψης και ανταπόκρισης της ΕΕ και των κρατών μελών στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών

και ανθρωπιστικών κρίσεων, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, και τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η κ. Μαύρου είπε ότι το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, πέραν του θέματος της εμπορίας προσώπων, ασχολήθηκε με μια σειρά άλλων θεμάτων, προσθέτοντας ότι “η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση για ένα βελτιωμένο σύστημα πρόληψης και ανταπόκρισης της ΕΕ και των κρατών μελών στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων”.

“Στον τομέα αυτό ανταλλάξαμε εκτενώς απόψεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Ως Κυπριακή Προεδρία, θέλουμε να σημειώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα αυτό. Μας ενδιαφέρει και ως κράτος, αλλά είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρει τους πολίτες της ΕΕ στο μεγαλύτερο τους μέρος, αφού είναι στις περιπτώσεις καταστροφών και κρίσεων που η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αναδεικνύεται ιδιαίτερα”, είπε.

Ανέφερε ότι “στη διάρκεια του Συμβουλίου εγκρίθηκε η πολιτική συμφωνία ενός σημαντικού κομματιού του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, και αναφέρομαι στην Οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής”.

“Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχουν βρεθεί συμβιβασμοί σε πολλά ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεκαθαρίσει και τα σημεία όπου χρειάζεται να επιμένουμε, χρειάζεται περισσότερη συζήτηση, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, είπε.

Η κ. Μαύρου είπε, επίσης, ότι το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, σημειώνοντας ότι, “με πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας, στο Άτυπο Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε η πρόταση για τη δημιουργία ενός περιφερειακού προγράμματος προστασίας, το οποίο στόχο έχει να στηρίξει συγκεκριμένα ιδιαίτερα τις γειτονικές με τη Συρία χώρες, οι οποίες έχουν δεχθεί και μεγάλο αριθμό προσφύγων”.

“Ενημερώθηκε το Συμβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προετοιμασί,α για τη δημιουργία ενός τέτοιου περιφερειακού προγράμματος προστασίας. Η ΕΕ ήδη νοιώθει την ένταση στις μεταναστευτικές πιέσεις, ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη δεχθεί και σημαντικά αυξημένο αριθμό αιτήσεων ασύλου. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή από τη μία να επιταχύνει τη διαδικασία για να δημιουργηθεί έ

Keywords
Τυχαία Θέματα