Υποχώρησαν οι αγορές στην Ασία εν μέσω ανησυχιών για Ελλάδα και Ιταλία

10:05 7/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Πτώση σημείωσαν τη Δευτέρα οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ασίας, ενώ εξασθένιση παρουσίασαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, με τους επενδυτές να παραμένουν νευρικοί, παρά τη συμφωνία για σχηματισμό νέας ελληνικής κυβέρνησης ενότητας για αποφυγή μιας χρεοκοπίας.

Οι επενδυτές έχουν επίσης μετατοπίσει την προσοχή τους σε ακόμη άλλη υπερχρεωμένη χώρα, την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και βρίσκεται υπό πίεση για να αποκαταστήσει άμεσα την αξιοπιστία της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI

των μετοχών Ασίας – Ειρηνικού, από τον οποίο εξαιρείται η Ιαπωνία, ο οποίος έτυχε διαπραγμάτευσης μεταξύ +0,3% και -0,6%, μειώθηκε τελικά κατά 0,2%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ άνοιξαν ελαφρώς υψηλότερα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν κατά 0,1%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού χρηματιστήριο κινούνται σε αρνητικό έδαφος μετά το άνοιγμα με θετικό πρόσημο, καθώς οι χρηματιστές επικεντρώνονται εκ νέου στην έλλειψη δέσμευσης για λεπτομέρειες που είναι ζωτικής σημασίας για να καταστήσουν λειτουργικό το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη με τη μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων. Με το επίπεδο χρέους της να παραμένει στο 120% του ΑΕΠ, τα προβλήματα χρέους της χώρας θα δημιουργούσαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές από ό,τι η Ελλάδα.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Το ιταλικό 10ετές κρατικό ομόλογο ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, στο 6,4%, διευρύνοντας τη διαφορά απόδοσης του (spread) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα