ΥΠΟΙΚ: Η χωρα απέφυγε μια άτακτη χρεοκοπία, έκλεισε μια περίοδος ανασφάλειας

09:10 25/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Η χώρα απέφυγε μια άτακτη χρεοκοπία και διασφάλισε το μέλλον των νέων γενιών», δήλωσε τα ξημερώματα μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και την απόφαση του Εurogroup για την Κύπρο, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Όπως επισήμανε ο κ. Σαρρής, έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία, πιστεύω-συνέχισε, ότι η χώρα μας απέφυγε την ατακτη χρεοκοπία και εξασφάλισε το μέλλον των νέων γενιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεξήλθε μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση επιτυγχάνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα, είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Eurogroup θέτει τέλος σε αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας και θετει τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή, ανέφερε.

«Ουσιαστικά δεν κερδίσαμε μονο μια μάχη, αλλα πιστεύω ότι έχουμε αποφύγει τον ορατό κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη», είπε. Η κυβέρνηση και ο λαός παρ` όλες τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες που μας περιμένουν είμαστε αποφασισμένοι να το διαχειριστούμε σωστά και να πετύχουμε τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική αναπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, ανάφερε.

Στόχος τωρα είναι με μακροοικονομική σταθερότητας, με αναμορφωμένο τραπεζικό τομεα, δημοσιονομική πειθαρχία και διαθρωτικές αλλαγή, τόνισε. Καταλήγοντας ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι «θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλα η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενισχυση της κοινωνικής συνοχής».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ενας σημαντικός αριθμός από καταθέτες που περιλαμβάνει επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι στην κατηγορία κάτω των 100.000, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός που έχει καταθέσεις πάνω από 100.000 και θα μας πάρει λιγες μέρες για να εξακριβώσουμε τα ποσά που θα χρειαστούν για την μετατροπή των καταθέσεων σε κεφάλαιο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες είπε θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργία τους σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Είπε επίσης ότι εφοσον δεν υπάρχει σημερα βεβαιότητα είναι φυσικό να υπάρξουν περιορισμοί και προβλήματα, είναι αναπόφευκτο προιόν μιας πολύ δύσκολης προσαρμογής σε ένα δύσκολο πρόγραμμα, είπε.

Πρόσθεσε ότι θα το χειριστούμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και ευαισθησία, θα κρατήσουμε, όπως είπε, μια ισορροπία για να θέσουμε υπό έλεγχο την κατασταση και τη φυγή κεφαλαίων και από την άλλη να περιοριστεί ο χρόνο των περιορισμών. Συμφωνα με τον κ. Σαρρή οι λύσεις που βρέθηκαν στο Eurogroup ηταν αποτελεσμα σκληρής διαπραγματευσης.

Παρόλο που η συμφωνία εχει επώδυνες πτυχές, οι εναλλακτικές λύσεις θα ήταν καταστροφικές, είπε. Ο ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε ότι η ρευστότητα που των 9,2 δισ. ευρώ που έλαβε η Λαική από την ΕΚΤ, μέσω του ELA, θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, όπως είπε, η ΕΚΤ αναλαμβάνει την υποχρέωση να βοηθήσει με την παροχή ρευστότητας την Τράπεζα Κύπρου και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την τελική προσαρμογή της σχέσης του κεφαλαίου με το μεγεθος της τράπεζας θα είναι σταδιακή και θα παραμείνει στο 9%, δίνοντας κάποια ευχέρεια στην Τραπεζα Κύπρου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο κ. Σαρρής είπε ότι αποφύγαμε τις καταστροφικές ενώ υπάρχουν αποτελέσματα που θέλουν διαχείριση και εγκυμονούν κάποιους κινδύνους, τους οποίους χαρακτήρισε διαχειρίσιμους. Η Τραπεζα Κυπρου επωμίζεται ενα βάρος της κυπριακής οικονομίας, το οποίο κάπου επρεπε να πάει θα προσπαθήσουμε να το αποπλήρωσουμε σε εύλογο διάστημα για να παίξει η τράπεζα απρόσκοπτα το ρόλο που περιμένουμε, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των ταμείων πρόνοιας που είναι πελάτες τις τράπεζας Κύπρου και για τα ποσά άνω των 100.000, απάντησε ότι οι καταθέσεις ανεξάρτητα από που που προέρχονται θα μετατραπούν σε μετοχές, οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζες θα είναι κατα κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκατάθετες της τράπεζας. Πρόσθεσε ότι τα ταμεία πρόνοιας έχουν την δική τους επενδυτική πολιτική που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή σε μετοχές σε τράπεζες, επιπλέον είναι και ένας τρόπος συνεισφοράς τους στη σταθεροποίησης του συστήματος είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY