ΥΠΟΙΚ: Καθοριστική η αξιολόγηση του οίκου Fitch

16:52 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας την αξιολόγηση του Οίκου Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.

Τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, από ΒΒΒ- σε ΒΒ+ για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση και

από F3 σε Β για τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση, με την προοπτική αξιολόγησης να τίθεται σε αρνητικό ορίζοντα.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, στη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, και σε συνεργασία με την Εποπτική Αρχή, στην αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος.

Προστίθεται επίσης ότι με την εν λόγω απόφαση του Οίκου Fitch, η Κυπριακή Δημοκρατία «τίθεται για πρώτη φορά στην μη επενδυτική διαβάθμιση από όλους πλέον τους Οίκους Αξιολόγησης».

Παρ’ όλες τις τεράστιες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και η ΕΕ γενικότερα, συμπληρώνεται, «το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να τονίσει ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται σε μακροπρόθεσμα υγιή και ισχυρά θεμέλια που θωρακίζουν τις άριστες προοπτικές οι οποίες καταγράφονται σε αριθμό εκθέσεων διεθνών Οργανισμών».

Ως παράδειγμα, αναφέρεται ότι η κυπριακή οικονομία κατατάσσεται ως 47η ανάμεσα σε 142 χώρες διεθνώς στην έκθεση διεθνούς ανταγωνιστικότητας Global Competitiveness report (World Economic Forum, Competitiveness Index, 2011-2012), ενώ τοποθετείται στην 20η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το δείκτη ελευθερίας της οικονομικής πρωτοβουλίας (The Heritage Foundation and The Wall Street Journal, 2012 Index of Economic Freedom).

Συμπληρώνεται ότι ανάμεσα από 183 χώρες διεθνώς, η Κύπρος κατατάσσεται στην 40η θέση στην έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας για τις διευκολύνσεις ίδρυσης επιχειρήσεων (Doing Business Report: IFC/ World Bank-2012), ενώ ταξινομείται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά το δείκτη διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς (Transparency International – Corruption Perception Index).

Εξάλλου, από 187 κράτη, η Κύπρος κατέχει την 31η θέση επιπέδου ποιότητας ζωής σύμφωνα με τον Οργανισμό UNDP του ΟΗΕ, ενώ αναφέρεται ότι πάνω απ’ όλα η κυπριακή οικονομία βασίζεται πάνω σε μια ισχυρότατη κοινωνική συνοχή και ένα φιλοπρόοδο και ποιοτικό εργατικό δυναμικό κατέχοντας μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Οι πιο πάνω δείκτες της κυπριακής οικονομίας αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους διεθνείς Οργανισμούς και από τους ντόπιους και ξένους επενδυτές και προδιαγράφουν την μελλοντική πορεία της οικονομίας» συμπληρώνεται.

Το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται στην ανακοίνωσή, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι με προσεκτικούς και έγκαιρους χειρισμούς, οι προκλήσεις που ανέκυψαν στην παρούσα φάση ως αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη θα αν

Keywords
Τυχαία Θέματα