ΥΠΟΙΚ: Ζωτικής σημασίας για κυπριακή Προεδρία η ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα

19:12 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ΕΕ, αποτελεί για την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ η ενίσχυση της εποπτείας και των κανόνων λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι άμεση προτεραιότητα της κυπριακής προεδρίας είναι η δημιουργία ενός Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας για τις τράπεζες στην Ευρώπη.
Σε ομιλία του κατά το συνέδριο

του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου με θέμα “Regional solutions for a changing Europe – Celebrating the Cyprus Presidency of the EU Council”, ο κ. Σιαρλή είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, βασικές προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας είναι η αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού πλαισίου της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε μέχρι σήμερα προχωρήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας, έχουμε σημειώσει πρόοδο σε μια σειρά από θέματα της ατζέντας για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει και εργαζόμαστε σκληρά μέχρι το Δεκέμβριο για την επίτευξη προόδου”.

“Δεν είναι μυστικό ότι η οικονομική κρίση ξεκίνησε από την χρηματοοικονομική κρίση που οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι χρηματοπιστωτικές αγορές συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο και είχαν επίσης ανεπαρκή εποπτεία”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ως άμεση προτεραιότητα της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ είναι η πρόταση για δημιουργία ενός Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας που αποτελεί το πρώτο βήμα προς μια ολοκληρωμένη ένωση τραπεζών που θα περιλαμβάνει επιπλέον συστατικά, όπως είναι το ενιαίο εγχειρίδιων κανόνων και ο ενιαίος μηχανισμός επίλυσης.

“Ως προεδρία πιστεύουμε ότι η ένωση τραπεζών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης και για τον τερματισμό της πολύ γνωστής αρνητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ κρατών και τραπεζών”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η ενιαία εποπτεία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πιθανής άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε ομιλία, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού σημείωσε ότι η κυπριακή προεδρία της ΕΕ έχει ιδιαίτερα βαριά ατζέντα με πολλά σημαντικά θέματα, αναφέρθηκε στους στόχους της προεδρίας που είναι μεταξύ άλλων η επίτευξη συμφωνίας στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ενωση 2014 – 2020 και σημείωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ΜΔΠ μέχρι το τέλος του 2012, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιονίου.

Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της προεδρίας είναι και η οικονομική διακυβέρνηση που είναι αναγκαία για μια ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Επίσης, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε την ετοιμότητα της κυπριακής Προεδρίας για πρόοδο στις εργασίες που απορρέουν από την έκθεση για ισχυρότερη ΟΝΕ, όπως είναι το πακέτο των προτάσεων για ενιαίο επ

Keywords
Τυχαία Θέματα