Υψηλότερη θνησιμότητα για όσους χειρουργούνται Σαββατοκύριακο

15:34 30/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ένας ασθενής που χειρουργείται Παρασκευή, έχει 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από ό,τι όταν χειρουργείται τη Δευτέρα, ενώ ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν η επέμβαση γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο ΔρΠολ Αϊλίν, ανέλυσαν πάνω από 4 εκατομμύρια προγραμματισμένες (και όχι επείγουσες) χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσια βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ

των ετών 2008 – 2011, στη διάρκεια των οποίων 27.582 ασθενείς πέθαναν τις επόμενες 30 μέρες από το χειρουργείο.

Η χαμηλότερη θνησιμότητα εντοπίστηκε στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν Δευτέρα. Οι θάνατοι αυξάνονταν σταδιακά κάθε μέρα της εβδομάδας που περνούσε και κορυφώνονταν τις Παρασκευές (αύξηση 44% έναντι της Δευτέρας).

Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο (αύξηση 82% έναντι της Δευτέρας), αλλά στο διήμερο της αργίας σπάνια γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, συνεπώς σε….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα