Bundesbank: «Θα διακοπεί η χρηματοδότηση αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας»

Μονομερής καταγγελία του Μνημονίου και μη εκπλήρωση της συμφωνίας σημαίνει και τερματισμό της χρηματοδότησης, διαμηνύει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, ο οποίος παράλληλα καθιστά σαφές ότι για πρακτικούς λόγους μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει δεν μπορεί να παραμείνει εντός του ευρώ.

«Η μη εκπλήρωση της συμφωνίας οδηγεί σε τερματισμό

της χρηματοδότησης. Και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες να παραμείνει η χώρα εντός του ευρώ» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Το ποιος θα εκλεγεί στην Ελλάδα αποτελεί μια δημοκρατική επιλογή που όλοι πρέπει να αποδεχθούμε. Αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υπάρχουσες συμφωνίες. Εάν εξέλθει του Μνημονίου μονομερώς αυτό θα σήμαινε ότι, κατά την άποψή μου, η βάση για περαιτέρω χρηματοδότηση δεν θα είναι πλέον δεδομένη. Η Ελλάδα θα έχει λάβει την απόφασή της, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να υποστεί τις συνέπειες. Όλοι θα επηρεαστούμε, αλλά εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα είναι χειρότερα από όλους τους άλλους», αναφέρει ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ο κ. Βάιντμαν απορρίπτει τις προεκλογικές υποσχέσεις των Ελλήνων πολιτικών ηγετών που μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, δηλώνοντας πως δεν νοείται κάτι τέτοιο, καθώς θα δυσχέραινε τη θέση των άλλων χωρών που εφαρμόζουν τα δικά τους προγράμματα προσαρμογής και προωθούν μεταρρυθμίσεις «αθόρυβα».

Θεωρεί επίσης πως η εμπειρία απέδειξε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν σφάλμα. «Ήταν σίγουρα λάθος το ότι η Ελλάδα δεν έκανε σοφή χρήση των ωφελημάτων που προσέφερε το κοινό μας νόμισμα. Η πρόοδος που καταγράφηκε ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά στην πορεία προς την ΟΝΕ απεδείχθη επίπλαστη».

Μιλώντας λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, ο ισχυρός άνδρας του γερμανικού τραπεζικού κατεστημένου τονίζει ότι δεν μπορεί να επιτραπεί σε μια χώρα να εκβιάσει την υπόλοιπη Ευρώπη προβάλλοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, πολύ δε περισσότερο «δεν μπορεί να επιτραπεί σε καμία χώρα να εκβιάζει την Ευρώπη με την απειλή της μετάδοσης της οικονομικής κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα