Άκαρπη η συνάντηση της Α. Διαμαντοπούλου με την ΠΝΟ – Απεργούν από τη Δευτέρα οι ναυτικοί

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε  το απόγευμα η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και  κατά συνέπεια οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, με αφετηρία τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, του υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Πολύζος, Ναυτιλίας, Νικόλας Λίτινας, Λιμένων Αθανάσιος Πάλλης και Αιγαίου-Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης.

Τα

αιτήματα που οδήγησαν την Διοίκηση της ΠΝΟ σε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι:

- Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μη καταστρατήγησή τους και υπεράσπισή τους, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και την τρόικα για την κατάργησή τους.

- Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία.

-Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010, διατήρηση των εφάπαξ παροχών.

-Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ).

-  Άμεση επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ.

-Διατήρηση του ΕΛΟΕΝ ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.

-Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο).

-Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.

-Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών,

-προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα, για σταδιοδρομία σε θέσεις αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος, που συνιστά τον ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της απασχόλησης και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος, δεδομένου ότι έχει στερέψει επικίνδυνα η δεξαμενή έμψυχου δυναμικού της ναυτιλίας μας.

-Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών – διεύρυνσή τους στο μέλλον και καταπολέμηση της ανεργίας.

-Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

Σημειώνεται ότι φορείς και αγρότες από την Κρήτη αλλά και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολές τους προς την ΠΝΟ αλλά και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, ζητούν να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και να μην παρεμποδιστεί η μεταφορά προϊόντων, καθώς κάτι τέτοιο θα επιφέρει αναπόφευκτα τεράστια οικονομική ζημιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα