Ακόμα και με αντιμνημονιακή κυβέρνηση, δεν «βλέπει» ριζοσπαστικές κινήσεις των Ευρωπαίων η Goldman Sachs

Δεν «ανησυχεί» ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με συγκρατημένη επιφυλακτικότητα αναμένει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα η Goldman Sachs, καθώς εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι

εταίροι δεν αναμένεται να προβούν σε δραστικές ενέργειες, ακόμη και σε περίπτωση ανάδειξης αντιμνημονιακού σχήματος.

Σε έκθεσή της, η επενδυτική τράπεζα συμφωνεί ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα είναι ευάλωτη στη σκληρή αντιπολίτευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ενδεχόμενη επιδείνωση του κλίματος στην αγορά.

Στην περίπτωση που οι εκλογές αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα, η αρχική αντίδραση της αγοράς θα είναι μεν αρνητική, αλλά η απαισιοδοξία θα μετριαστεί, καθώς η επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές θεωρείται απίθανη, κατά την άποψη της Goldman Sachs. Επιπλέον, οι αγορές έχουν αντιληφθεί τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς μια πιο μετριοπαθή στάση όσον αφορά στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θεωρείται επιβεβλημένη η συνεργασία της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα με πιο μετριοπαθή κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το χειρότερο -και λιγότερο πιθανό- σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανικό, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πυροδοτούσε μαζική προσφυγή των καταθετών στις τράπεζες.

Καθώς, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται μάλλον απίθανο, οι επενδυτές θα έχουν το χρόνο που χρειάζονται, για να αναδιαμορφώσουν τη στάση τους και να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα