Αλ. Τσίπρας: «Έξοδος από το ευρώ, μόνο αν η Μέρκελ κάνει αυτοκαταστροφικές επιλογές»

Σαφής στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά χωρίς την καταστροφική λιτότητα, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ταυτόχρονα, μίλησε για έξοδο της Ελλάδας

από το ευρώ, μόνο στην περίπτωση που «η Μέρκελ προχωρήσει σε αυτοκαταστροφικές επιλογές».

«Έχουμε σαφή στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ζητάμε την παραμονή μας, δίχως τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Έχουμε συμμάχους σε αυτό τον αγώνα και όπλο το γεγονός -κάτι που λέει και ο Πρόντι και ο Αυστριακός πρωθυπουργός- ότι, αν μια χώρα φύγει από το ευρώ, διαλύεται όλη η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,

Και σημείωσε με νόημα: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα έχει αυτοκαταστροφικές επιλογές και ότι το ευρώ στον αιώνα τον άπαντα θα είναι ενωμένο. Όμως, αυτές οι επιλογές μας ξεπερνούν. Πρέπει να σταματήσει Ελλάδα να είναι η Σπιναλόγκα της Ευρώπης. Δεν είναι  επιλογή η έξοδος, αλλά η αλλαγή συσχετισμών. Να πείσουμε τους εταίρους ότι έχουμε κοινό συμφέρον, αν αλλάξουμε τους όρους. Να προχωρήσουμε σε ένα new deal, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, που θα είναι win -και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους. Αν δεν το καταφέρουμε, θα ψάξουμε να βρούμε όποιες άλλες επιλογές έχουμε».

Τα όπλα μας, συμπλήρωσε, είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, οι στενές σχέσεις με πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν τις ίδιες θέσεις και ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Τόνισε ακόμη ότι η Αριστερά υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν με διάλυση.

Μιλώντας για την πρόταση συγκυβέρνησης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη Βουλή τόσα χρόνια, χωρίς ποτέ κανείς να ζητήσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις υπογραφές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά στην Ευρώπη «προσωπικές δεσμεύσεις», τις οποίες απονομιμοποίησαν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Αναφερόμενος στην στάση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να απομονώνεται, αλλά «να κάτσει στο τραπέζι μαζί μας».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψεύσει τις προσδοκίες του λαού, οδηγώντας στην απελπισία, την αύξηση των αυτοκτονιών και την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, αναρωτήθηκε πώς μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία, χωρίς αντιπολίτευση.

«Δεν φοβόμαστε να κυβερνήσουμε, αλλά δεν θα πάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια» δήλωσε και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζεται από τη διαπλοκή, αλλά από το λαό, ενώ χαρακτήρισε «καλπονοθευτικό» τον εκλογικό νόμο.

Για το Μνημόνιο, δεσμεύτηκε ότι η πρώτη κίνησή του ως κυβέρνηση θα είναι, με ένα διαρθρωτικό νόμο, να ακυρωθούν τα μέτρα, τα οποία καταστρέφουν την κοινωνία. «Εμείς δεν πρόκειται να αποφασίσουμε χωρίς αυτούς που μας ψήφισαν, δεν θέλουμε τον κόσμο απλά να μας ψηφίσει, αλλά να μας δείχνει το δρόμο» υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει 70 μεγάλες λαϊκ

Keywords
Τυχαία Θέματα