Αναζητώντας τις 100.000 από το αφορολόγητο τζιπ του Τόμσεν…

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Ανατολάκης, αν και πρώην ποδοσφαιριστής, δείχνει από καιρού εις καιρόν να… χάνει την μπάλα όσον αφορά στις ερωτήσεις που καταθέτει προς τους υπουργούς. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, με την ερώτησή του στη Βουλή για το… τζιπ του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα,

Πολ Τόμσεν, έφερε στην επιφάνεια ένα ζήτημα, ενδεικτικό της στάσης της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της…

Το θέμα λοιπόν ήρθε στο Κοινοβούλιο, έπειτα από ερώτηση του κ. Ανατολάκη, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν απέδωσαν τον προβλεπόμενο ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό ενός θωρακισμένου τζιπ.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, επικαλέστηκε τη συμφωνία ίδρυσης του ΔΝΤ και τη διεθνή σύμβαση περί προνομίων και ασυλιών των ειδικευμένων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, που κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή το 1976 και ορίζει ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως διεθνής οργανισμός απαλλάσσεται από οποιονδήποτε δασμό και φόρο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε και τον κοινοτικό Κανονισμό, με τον οποίο τα κράτη – μέλη δύνανται να χορηγούν απαλλαγές από δασμούς δυνάμει συμφωνιών ή συμφωνιών έδρας, στις οποίες συμβαλλόμενο μέρος είναι διεθνής οργανισμός.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στον κώδικα ΦΠΑ που έχει κυρωθεί με νόμο από το 2000 και ορίζει ότι απαλλάσσεται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας η εισαγωγή αγαθών για τις ανάγκες αναγνωρισμένων από την Ελλάδα διεθνών οργανισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα