Ανοιχτά ζητήματα για το «κούρεμα», παράταση στις διαπραγματεύσεις

Το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα θα αναγκαστούν να εξετάσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά τη διαπίστωση, από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι ακόμη και η διαγραφή του 50% του ελληνικού

χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, δεν λύνει το πρόβλημα χρέους.

«Η Ελλάδα δυσκολεύεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει, διαφορετικά η κατάσταση δεν θα μπορεί να διευθετηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αναβολή της τελικής λύσης για την πρόταση προς τους ιδιώτες, την Παρασκευή το βράδυ, είχε τη σφραγίδα του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και των αρχών του ΔΝΤ, που επί της ουσίας έθεσαν βέτο για το ύψος του επιτοκίου, καθώς δεν ήθελαν να ακούσουν για επιτόκιο μεγαλύτερο από 3% σε μέσα επίπεδα για τα νέα ελληνικά ομόλογα.

Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες δήλωσαν τη θέση τους, ότι με ένα τέτοιο χαμηλό επιτόκιο, οι απώλειες των ομολογιούχων θα φτάσουν στο 70%, κάτι που δεν καθόλου ελκυστικό για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν.

Την Κυριακή και το Σάββατο, όλες οι πλευρές εντός και εκτός Ελλάδας διαβεβαίωναν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά και ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μάλιστα, η λιτή ανακοίνωση του IIF, το Σάββατο, δικαιολογούσε το ταξίδι του Τσαρλς Νταλάρα στο Παρίσι, λέγοντας ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη υποχρέωση.

Τη συνέχεια, αλλά και τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης επιβεβαίωσε σε χθεσινή του δήλωση ο ίδιος ο κ. Νταλάρα, λέγοντας: «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ εθελοντικής αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας. Πάντως, προσωπικά παραμένω αρκετά αισιόδοξος».

Μιλώντας για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου τόνισε ότι «τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του για το περιεχόμενο της πρότασης, κυρίως σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ενώ δεν θέλησε να δεσμευθεί για το χρόνο που μπορεί να απαιτηθεί για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Από την άλλη, αρκέστηκε να υποστηρίξει πως η πρόταση που υπέβαλε στην Αθήνα για λογαριασμό των ιδιωτών πιστωτών ήταν «η καλύτερη που μπορούσαμε».

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Δευτέρα, τα πράγματα με τη συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι πιο ξεκάθαρα και έτσι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, αν και κάτι τέτοιο έχει διαψευστεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίζει να στηρίζει οικο

Keywords
Τυχαία Θέματα