Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.

Παράλληλα οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αποφάσισαν

την συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών, κατά τη δεύτερη σχετική, κοινή συνεδρίασή τους.

Τόσο από την τοποθέτηση του κ. Δήμα, όσο και των άλλων υπουργών, προκύπτει ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει μελετηθεί διαχρονικά από την ελληνική πολιτεία στις λεπτομέρειές του, ενώ κατέστη σαφές ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ελληνικά νομικά επιχειρήματα στην περίπτωση αξίωσης αποζημιώσεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών «για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση».

Υπογράμμισε δε την σημασία «συντονισμένης προσπάθειας για συγκέντρωση των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών». Πρόσθεσε ότι το όλο θέμα αποτελεί ένα «πολυσχιδές ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, ιστορικές, νομικές, πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους», ενώ κατέστησε σαφές ότι «διατηρούμε πάντα τις δυνατότητες για τον χειρισμό του».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι βουλευτές είχαν ζητήσει να προσέλθουν στη συνεδρίαση τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται, η δε Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του στην ΤτΕ. Η ακριβής εκτίμηση του κατοχικού δανείου σε σημερινές τιμές – όπως σημείωσε η Βάσω Παπανδρέου – δεν έχει γίνει.

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πως αναζητεί το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων: «Το αναζητώ – και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό» ανέφερε ο υπουργός.

Συμμεριζόμενος την ανάγκη επαναθέρμανσης του ζητήματος των ελληνικών αξιώσεων, και με το οικογενειακό του σπίτι στα Καλάβρυτα καμένο – όπως υπενθύμισε – απ’ τα στρατεύματα κατοχής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, συνέστησε προσοχή και νηφαλιότητα, όχι για να παραπεμφθεί το ζήτημα εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή τεκμηρίωσή του. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως «θα είναι λάθος να συνδεθεί με τη συγκυρία».

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα