Απολογισμός και παραινέσεις για αλλαγές από Γιάννη Ραγκούση

Κείμενο με τον απολογισμό του έργου του στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Γιάννης Ραγκούσης.

Το κείμενο με τίτλο «Για μία νέα εθνική και ευρωπαική αξιοπιστία» αναφέρει τις ευθύνες που ανέλαβε και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε κατά την περίοδο 2009-2011 που ήταν υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε

υποχρέωση και να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τις συγκεκριμένες πράξεις με τις οποίες υλοποιήσαμε πρώτα και κύρια τις δικές του εντολές, και να του δώσουμε τη δυνατότητα να βγάλει τα συμπεράσματά του για όλους μαζί και για τον καθένα ξεχωριστά. Γιατί η ευθύνη μιας κυβέρνησης είναι, βέβαια, συλλογική αλλά δεν πρέπει, εν ονόματι της συλλογικότητας, να διαγράφονται οι ατομικές ευθύνες», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υποστηρίζει ότι «η εξατομίκευση της ευθύνης αποτελεί όρο για να λειτουργεί απρόσκοπτα το δημοκρατικό πολίτευμα. Μόνον έτσι κρίνεται πραγματικά η συνέπεια λόγων και έργων».
«Δεν χαρίζουμε το μέλλον στον επικίνδυνο λαϊκισμό των άκρων», υπογραμμίζει και αναφέρεται στην «πλειοψηφία των πολιτών που επιλέγουν τον ανθρωπισμό που δεν είναι λαϊκισμός και τον ορθολογισμό που διαθέτει το σθένος και δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Η πολιτική μας πρέπει να κάνει πράξη τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, υπηρετώντας την πλειοψηφία των πολιτών, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας».

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι «η Ελλάδα, και ολόκληρη  η Ευρώπη, χρειάζονται μια νέα συμφωνία της Νέας Εποχής, που θα εγγυάται μια νέα εθνική και ευρωπαϊκή αξιοπιστία.  Να δουλέψουμε από κοινού για μια νέα συμφιλίωση. Να καλλιεργήσουμε μια νέα νοοτροπία», προκειμένου –όπως δηλώνει – «να ορίσουμε ξανά με σύγχρονους όρους τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Για τα μεγάλα ζητήματα της μεταρρύθμισης του κράτους, που αναμένεται να επανέλθουν στην επικαιρότητα μετά και τις πιέσεις που ασκεί τελευταία η τρόικα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τονίζει ότι «ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2009 με βάση συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις στον τομέα αυτό της άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις που μεσολάβησαν με την ελληνική κρίση χρέους αλλά και με την επίταση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να θυμόμαστε ποιες υπήρξαν οι σχετικές δεσμεύσεις μας όταν αναλάβαμε να κυβερνήσουμε. Στο δημόσιο διάλογο έχουμε συχνά την τάση να ξεχνάμε τις υποχρεώσεις που, χωρίς καμία διεθνή πίεση, τρόικα ή μνημόνιο, ρητά αναλάβαμε προεκλογικά, τις δεσμεύσεις μας για βαθιές τομές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση».

Στο πλαίσιο του απολογισμού «τι είχε αναλάβει και τι έκανε» ο καθένας, ο κ. Ραγκούσης αναφέρεται:

Στα ταξί. Υπερασπίζεται το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στις οδικές μεταφορές (φορτηγά-ταξί), με το οποίο όπως λέει «τερματίζεται το καθεστώς της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας που τα τελευταία 10 χρόνια έφτασε στα 4 δις

Keywords
Τυχαία Θέματα