Αρνητικοί οι Γερμανοί στην παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας

«Όχι» στην παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής των υπερχρεωμένων χωρών λέει το 61% των Γερμανών και μόνο το 31% τάσσεται υπέρ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Πολιτικού Βαρόμετρου», που παρουσίασε η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 51% των

ερωτηθέντων λέει «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγων, με μόλις το 12% να απαντά θετικά και το 24% να τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, εφόσον προηγουμένως έχει ενισχυθεί η δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης.

Παράλληλα, το 63% θεωρεί πως η Άνγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται καλά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 28%. Πάντως, σε ποσοστό 57%, οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η κυρία Μέρκελ δεν εξηγεί επαρκώς την πολιτική της για την κρίση, με μόνο το 33% να δηλώνει ότι δίδονται επαρκείς εξηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες ενισχύονται κατά δύο μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στο 36%. Ανάλογες απώλειες καταγράφονται για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν στο 30%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 4%, χάνοντας μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και μένοντας μακριά από το όριο (5%) της εισόδου στη Βουλή. Οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 13%, η Αριστερά κερδίζει μια μονάδα και φθάνει το 6%, ενώ οι Πειρατές εμφανίζονται, όπως και τον προηγούμενο μήνα, στο 7%.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας και για την ίδια την κυρία Μέρκελ, η οποία, στην κλίμακα αξιολόγησης των πολιτικών από -5 ως +5, καταλαμβάνει την πρώτη θέση με βαθμό 2, από 1,7 που συγκέντρωσε στην προηγούμενη αξιολόγηση. Ακολουθεί η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χανελόρε Κραφτ, η οποία βαθμολογείται με 1,9, από 1,7 που είχε εξασφαλίσει τον Ιούνιο.

Ακολουθούν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με τον επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, επίσης σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αρνητική είναι η βαθμολογία για τους πολιτικούς της FDP. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίντο Βεστερβέλε βαθμολογείται με -1 και ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ με -1,4.

Keywords
Τυχαία Θέματα