Ασφυκτικές πιέσεις από την Τρόικα και την Ευρώπη σε όλα τα μέτωπα προς την Αθήνα

 Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης.

Επίκεντρο των συζητήσεων σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας είναι το κρισιμότατο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, τα εφάπαξ των δημοσίων συντάξεων και άλλα επώδυνα μέτρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, την στιγμή που οι δανειστές επιμένουν σε δεσμεύσεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI).

 Ο Λ.Παπαδήμος συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν είναι στην Αθήνα από το βράδυ του Σαββάτου.

Στην ΕΕ και στην Γερμανία, αξιωματούχοι και κυβερνητικά κόμματα εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Der Spiegel που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα τονίζει προς την Αθήνα ότι  «Αν δεν συμφωνήσετε άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, άρα τον Μάρτιο πάτε για χρεοκοπία …»

Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζει πως η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλήθηκε και μαζί της τα περιθώρια για την Ελλάδα. Διαμηνύει λοιπόν προς την χώρα μας και προς το πολιτικό της προσωπικό  ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ο κύριος Γιούνκερ δηλώνει απερίφραστα πως «αν η Ελλάδα αποτύχει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν θα πρέπει να περιμένει πράξεις αλληλεγγύης». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «αν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και αυτό θα σημαίνει ότι το Μάρτιο θα μπορούσε να προκύψει μία ανακήρυξη χρεοκοπίας».

Στη Γερμανία μετά τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και τους Φιλελεύθερους (FDP) ήταν η σειρά του γενικού διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Πέτερ Αλτμάιερ να αξιώσει από την Αθήνα περισσότερες προσπάθειες γα την δημοσιονομική της εξυγίανση και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Από την Ελλάδα έρχονται συχνά διακηρύξεις καλής θέλησης», λέει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ωστόσο «τώρα όπως και πριν λίγες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί». Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο κ. Αλτμάιερ τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει «ότι υπάρχει κάποια στιγμή που και η υπομονή εξαντλείται». Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα εγκριθεί μόνον όταν η Αθήνα αποδείξε

Keywords
Τυχαία Θέματα