«Μπάχαλο» στον ιδιωτικό τομέα με μειώσεις μισθών μέχρι και άνω του 50%!

Περισσότερες από 33.100 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις αποδοχών από 22% έως 28%, έχουν υπογραφεί μέσα σε ενάμιση μήνα σε 7.825 επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%.

Από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011 – Φεβρουαρίου 2012 είχαν

υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών στις επιχειρησιακές συμβάσεις κυμαίνεται από 22,35% έως και 40%.

Σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν διορία για την υπογραφή νέας μέχρι τις 14 Μαΐου.

Στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν ότι, αν εργαζόμενοι και εργοδότες δεν μπορέσουν να καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά όρια, τότε μέχρι τον Ιούνιο το 80% της αγοράς εργασίας θα βρεθεί χωρίς κλαδικές συμβάσεις.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το νέο νόμο, σώζεται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των σημερινών αμοιβών από 15% έως 20%.

Σε άλλη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, με αποδοχές οι οποίες μπορούν να φθάσουν στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή να μειωθούν μέχρι και 40%.

Keywords
Τυχαία Θέματα