Διαπραγμάτευση-θρίλερ: Σήμερα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο

Για σήμερα, Τετάρτη, μετατίθεται, εκτός -νέου- απροόπτου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση,

ώστε να τεθεί υπόψη τους προς έγκριση.

Έτσι, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα και αργά το βράδυ της Τρίτης άρχισε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δανειστές, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο, που θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, τις συντάξεις, το δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. Λίγο πριν είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, για το PSI. Εκπρόσωπος του ΙΙF χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους, καθώς και για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με την Τρόικα βρίσκονται οι συντάξεις, με τους δανειστές να έχουν βάλει στο τραπέζι, ήδη από τη Δευτέρα, και το ενδεχόμενο μειώσεων των κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονται, οι εναλλακτικές που τίθενται είναι είτε η μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων είτε η μείωση 5% των επικουρικών και 10% των κύριων είτε μείωση 10% των κύριων και 5% των επικουρικών είτε, τέλος, η μείωση μόνο των κύριων συντάξεων από ένα ύψος και πάνω.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση κατά 22% για όλους, και όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ φαίνεται πως η μετενέργεια (δηλαδή η ισχύς μετά τη λήξη τους) των κλαδικών συμβάσεων διατηρείται για ένα τρίμηνο, και όχι για έξι μήνες, όπως ισχύει σήμερα.

Στέλεχος κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση δήλωσε στο Reuters, ανώνυμα, πως η μετάθεση της σύσκεψης οφείλεται στο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν λάβει το σχέδιο της συμφωνίας με την Τρόικα, μέχρι και λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης έναρξη της συνάντησής τους. «Τα κόμματα δεν θα είχαν χρόνο να αξιολογήσουν τα μέτρα» εξήγησε.

Ο κ. Παπαδήμος καλείται να πείσει τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να δεχθούν τους όρους που θέτουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, με αντάλλαγμα το νέο πακέτο στήριξης, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν τη 15η Φεβρουαρίου ως διορία για να συμφωνηθεί το πακέτο μέτρο στην Ελλάδα και να υιοθετηθεί μετέπειτα και από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η προθεσμία αυτή προκύπτει από την ανάγκη να διεκπεραιωθεί το πολύπλοκο σχέδιο περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) έως τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα, τα οποία πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα