«Έχουμε μία εβδομάδα διορία για να σώσουμε την Ευρωζώνη», διαμηνύει ο Μόντι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές», κάνοντας λόγο για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά.

Μιλώντας σε ξένες εφημερίδες , ο Μόντι είπε ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη ενώ παράλληλα προέβλεψε ότι αν η οικονομική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι λαϊκές διαμαρτυρίες θα αυξηθούν. «Θα υπήρχαν ολοένα και ισχυρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων χωρών και μια παρενόχληση των ασθενέστερων χωρών», δήλωσε σύμφωνα με την «Γκάρντιαν».

«Οι επιθέσεις αυτές θα έπλητταν όχι μόνον αυτούς οι οποίοι δεν θα είχαν σεβαστεί τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, αλλά επίσης χώρες όπως η Ιταλία», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι οι «4» της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση χρέους, ενώ ικανοποιεί και την άρνηση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις για οικονομική ανευθυνότητα. Το σχέδιο, είπε, είναι ένα από τα «απολύτως απαραίτητα» που πρέπει να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στις συνομιλίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι αντιμέτωπο με την οικονομική παράλυση, «η απογοήτευση του κοινού απέναντι στην Ευρώπη θα μεγαλώσει», δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

«Για να βγούμε σε καλή κατάσταση από αυτή την κρίση στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση» πρόσθεσε. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από την Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Μόντι έγιναν πριν αρχίσει σήμερα στη Ρώμη μια μίνι σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, η οποία πρόκειται να προετοιμάσει την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα