ΕΕ και τράπεζες τεντώνουν το σχοινί: Χωρίς οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για το ελληνικό «κούρεμα» η Σύνοδος της ΕΕ

Ελάχιστες ήταν, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι πιθανότητες για οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Το θρίλερ στις διαπραγματεύσεις ΕΕτραπεζών βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, αν και προηγήθηκε διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν προσωπικά τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, για να δεχθούν απομείωση 50% του ελληνικού χρέους. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και η πραγματοποίηση τρίτης Συνόδου στις 30 Οκτωβρίου.

Λίγο μετά τις 21:00 ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των 27 ηγετών της ΕΕ, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, και άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση των «17″ της Ευρωζώνης.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των «27″, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ. «Συμφωνήσαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους μας» δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Αντίθετα, το θρίλερ των διαπραγματεύσεων ΕΕτραπεζών για το ύψος του κουρέματος συνεχιζόταν μέχρι και λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να τις πιέσουν να δεχθούν «κούρεμα» 50%. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εγείρουν την απειλή της μονομερούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Για διακοπή των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και τραπεζών έκανε λόγο το πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τράπεζες για την εθελουσία συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην οικονομική στήριξη της Ελλάδος (PSI) βρίσκονται σε αδιέξοδο και διακόπηκαν. Περίπου στις 9 το βράδυ ωστόσο, οι τράπεζες πείστηκαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι συνομιλίες ξανάρχισαν, δίχως ωστόσο να μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για την έκβασή τους.

Με τη σειρά της, η ιστοσελίδα euobserver.com, επικαλούμενη πηγές από την ΕΕ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη Σύνοδος Κορυφής το Σαββατοκύριακο. Η ελληνική πλευρά ωστόσο διέψευσε, σε πρώτη φάση, ότι υπάρχει ένα τέτοιο δεδομένο.

Σχετικά με το «κούρεμα» ή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντως, το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι τράπεζες και ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, είναι πολύ πιθανό οι «17″ να δείξουν με έμμεσο τρόπο το ύψος του «κουρέματος» στους τραπεζίτες, με μία διατύπωση που θα λέει ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020. Άλλωστε, αυτό ακριβώς είναι που έθεσε ως στόχο και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Bουλή πριν από την ψηφοφορία για την ενίσχυση του EFSF.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η  Γερμανία και το ΔΝΤ πιέζουν για κούρεμα 60% και σε καμία

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Opinion Post