ΕΕ: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ

Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


“Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες

η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, η οποία δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ημερήσιας ενημέρωσης της Επιτροπής προς τα ΜΜΕ.
Κληθείσα να εξηγήσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μ. Μπαρόζο σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό «αν ένα μέλος ενός κλαμπ, δεν σέβεται τους κανόνες του, είναι προτιμότερο να το εγκαταλείψει» η Π. Αρενκίλντε τόνισε πως ο Ζ. Μπαρόζο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη χώρα και ότι η δήλωσή του αποτελεί κοινή παραδοχή. «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, και ευχόμαστε να είναι δυνατή η παραμονή της στο ευρώ» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Συνεχίζοντας, η Π. Αρενκίλντε υπογράμμισε πως δεν έχει αλλάξει η θέση της Επιτροπής σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να κάνει το παν για να βοηθήσει τη χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει, από την πλευρά της, να σεβαστεί τα εθνικά κοινοβούλια των 16 υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, που ενέκριναν το δεύτερο πακέτο βοήθειας της χώρας.

Εκτίμηση πάντως του επικεφαλής οικονομολόγου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Πιερ Κάρλο Πάντοαν, είναι ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι σήμερα μεγαλύτερος.

Την ίδια ώρα, ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά ουσιαστική απειλή για τις γαλλικές τράπεζες, καθώς έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες προβλέψεις, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ.

Σε συνέντευξη τύπου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς οι γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη ενσωματώσει στις προβλέψεις τους απώλειες της τάξεως του 75% επί των θέσεών τους σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα