Έκτακτο σχέδιο της Ελβετίας για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ ή αποχώρησης κάποιων χωρών μελών του, έχει αρχίσει να δρομολογεί η Ελβετία, προκειμένου να αποφύγει τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τέτοιο γεγονός.

Συγκεκριμένα μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής σε δραστικά μέτρα, περιλαμβανομένων των ελέγχων στην εισροή κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει την υπερβολική ενίσχυση του φράγκου στην ισοτιμία του με το ευρώ, όπως αποκάλυψε ο Τόμας Τζόρνταν, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της χώρας (SNB).

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, μολονότι δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τόμας Τζόρνταν, ο οποίος προέβλεψε την κρίση στην Ευρωζώνη το 1994, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα SonntagsZeitung. Η SNB έως τώρα δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, όμως το «βασικό σενάριο [της τράπεζας] προβλέπει μία μακρύτερη φάση με μεγαλύτερες δυσκολίες προετοιμαζόμαστε για πολύ ταραχώδεις καιρούς», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελβετική κυβέρνηση έχει συστήσει ομάδα εργασίας που θα εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, δίδοντας έμφαση σε «εργαλεία» προστασίας του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου, το οποίο εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. «Ένα μέτρο θα είναι κεφαλαιακοί έλεγχοι, με άλλα λόγια θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν άμεσα τη ροή κεφαλαίου στην Ελβετία», είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ύφεση, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έθεσε ως ανώτατο όριο διακύμανσης του ελβετικού φράγκου το 1,20 έναντι του ευρώ στις 6 Σεπτεμβρίου του 2011, όμως το φράγκο εξακολουθεί να είναι κατά 30% ισχυρότερο από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση, πλήττοντας τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Ο κ.Τζόρνταν ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί τις ανοδικές πιέσεις που δέχεται το εθνικό νόμισμα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ποσό που έχει δαπανήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, ενώ στο ερώτημα εάν το σημερινό ανώτατο όριο του 1,20 θα μετατεθεί ακόμη πιο υψηλά, απάντησε ότι είναι γνώστης της δύσκολης κατάστασης αλλά ότι δεν μπορεί να χειραγωγήσει το νόμισμα.

«Η κατάσταση κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί και έχει γίνει πολύ πιο αβέβαιη, παραδέχτηκε ο κ. Τζόρνταν. «Ταυτόχρονα, παρατηρούμε αξιοσημείωτες ανοδικές πιέσεις στο φράγκο. Οι επενδυτές αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι και για πολλούς το ελβετικό νόμισμα είναι μέρος αυτού του καταφυγίου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Opinion Post