Ελλάδα και Ισπανία στο «μενού» του G7 – Δεν συζητήθηκαν σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G7 συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ, Γιουν Αζούμι, μετά το τέλος της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Ανέφερε ακόμη πως «το ευρωπαϊκό στρατόπεδο δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί γρήγορα» στην κρίση. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο Αζούμι σημείωσε ακόμη πως μετέφερε στους ομολόγους του στο G7 την ανησυχία της Ιαπωνίας σχετικά με τον αντίκτυπο του ισχυρού γεν και της πτώσης των ιαπωνικών μετοχών στην εγχώρια οικονομία.

Με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να έχουν ήδη ενταχθεί σε διεθνή προγράμματα διάσωσης, οι αγορές ανησυχούν για τους κινδύνους από μια ισπανική τραπεζική κρίση, καθώς και για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Αθήνα εκτός ευρώ.

«Οι αγορές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή, για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη και να εξαλείψουν τον κίνδυνο η κρίση να βαθύνει. Άρα, προφανώς πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, στους δημοσιογράφους.

Πριν από την τηλεδιάσκεψη, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάερτι, είπε ότι οι υπουργοί και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα λάβουν μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη, στην οποία αναμένεται να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση.

«Η αληθινή ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη φυσικά -η αδυναμία ορισμένων από τις τράπεζες στην Ευρώπη, το γεγονός ότι δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, της έλλειψης επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της δημιουργίας ενός επαρκούς τείχους προστασίας» είπε ο Φλάερτι.

Η ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης έγινε, ενώ η Γερμανία έκανε σαφές πως επαφίεται στην Ισπανία να αποφασίσει εάν χρειάζεται έκτακτο διεθνή δανεισμό και ενώ μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το Βερολίνο πιέζει τη Μαδρίτη να δεχθεί βοήθεια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο κεντροδεξιός συνασπισμός της ανέφεραν ότι «είναι διαθέσιμα όλα τα θεσμικά όργανα, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τραπεζών στην ευρωζώνη». Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσουν το ισπανικό αίτημα να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά ταμεία να δανείσουν απευθείας στις ισπανικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πηγή του G7 είπε ανώνυμα ότι υπάρχουν φόβοι περί μείζονος τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία, που θα έχει συνέπειες πέραν της ΕΕ. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έφθασε το 6,6% για τα 10ετή της ομόλογα, με το σπρεντ να σπάει το ιστορικό υψηλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα