Εννιά μέτρα για να πέσουν οι τιμές ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Συγκεκριμένα και ρεαλιστικά» μέτρα για «το μεγάλο θέμα που απασχολεί κάθε οικογένεια», αυτό της ακρίβειας στις τιμές, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για την κοινωνική πολιτική, την ανεργία των νέων, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την υγειονομική κάλυψη όλων των Ελλήνων πολιτών, την προστασία των δανειοληπτών και τη διοχέτευση χρήματος στην αγορά.

Πρόκειται για πέντε θεσμικά μέτρα και τέσσερις άμεσες παρεμβάσεις που «μπορούν να αντιμετωπίσουν

το πρόβλημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινοτικής έννομης τάξης, υπό συνθήκες κρίσης».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως σκάνδαλο το φαινόμενο το ίδιο προϊόν να πωλείται στη χώρα μας ακριβότερα απ’ ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως θα επικοινωνήσει με την ΕΕ προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να είναι το θύμα των ενδοομιλικών συναλλαγών στη ζώνη του ευρώ. Δεσμεύθηκε, ακόμη, πως θα υποστηρίξει την καθιέρωση αποζημίωσης για τον καταναλωτή που πέφτει στα δίχτυα αθέμιτων πρακτικών και ότι θα υποστηρίξει το κίνημα της πατάτας. Σε δηλώσεις του που έγιναν το πρωί της Παρασκευής, πριν μεταβεί στην Κρήτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε επίσης για νομοθετική ρύθμιση των ανοικτών εμπορικών κέντρων. Θέμα που ισοδυναμεί με υπό όρους και σε συγκεκριμένες περιοχές των πόλεων απελευθέρωση του ωραρίου.

Αναλυτικά τα μέτρα όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

1.      Το πρώτο θεσμικό μέτρο είναι η αναγκαία στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία και απευθύνομαι με έγγραφό μου, ώστε ν’ αξιοποιήσουμε στο έπακρο, στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιθώρια που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο για να μη γινόμαστε θύματα ενός σκανδάλου που εξελίσσεται μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ: Πολλά τυποποιημένα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς να πωλούνται στην Ελλάδα και ιδίως στις αλυσίδες, πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό απαιτεί έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών όχι μόνο σ’ ελληνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και πρέπει να κινηθούν μαζί μ’ εμάς συντονισμένα οι Υπηρεσίες των Βρυξελλών.

2.      Το δεύτερο διαρθρωτικό μέτρο είναι πως καθιερώνουμε το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών και Αγοράς. Μπροστά στο Συμβούλιο αυτό θα λογοδοτούν κάθε τρίμηνο ουσιαστικά όλες οι ανεξάρτητες Αρχές που έχουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες και σχετίζονται με την αγορά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και κάθε σχετικό όργανο.

3.      Τρίτο διαρθρωτικό μέτρο: Θ’ αξιοποιήσουμε όλη τη διεθνή τεχνική βοήθεια ώστε να σαρωθεί το σύνολο της αγοράς, όλοι οι κλάδοι, να εντοπισθούν και να ξεριζωθούν όλες οι στρεβλώσεις. Δεν θα μείνει καμία στρέβλωση. Κλειστά επαγγέλματα, διοικητικό κόστος, καρτέλ, τραστ, ενδοομιλικές συναλλαγές. Άρα, σε καθημερινή βάση συντονίζεται απόλυτα η δράση του ΣΔΟΕ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

4.      Τέταρτο

Keywords
Τυχαία Θέματα