Έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία Βορίδη για τα βυτιοφόρα – Αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την απόσυρσή της

Την αντίδραση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, αλλά και του πρώην υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση, προκάλεσε η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή, από τον νυν υπουργό Μάκη Βορίδη αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις στην αγορά των μεταφορών.


Ο γενικός γραμματέας της ΟΦΑΕ, Γιάννης Γεωργάκας κάνει λόγω για φωτογραφική ρύθμιση

που ουσιαστικά ξανακλείνει το επάγγελμα των μεταφορών και προσφέρει προστασία σε περίπου 700 – 800 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Όπως εξηγεί, «το υπουργείο ακυρώνει την απελευθέρωση στην μεταφορά υγρών καυσίμων, ρίχνοντας ουσιαστικά ένα μανδύα προστασίας σε μια μικρή ομάδα βυτιοφορέων που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά. Η ρύθμιση χαρακτηρίζει την μεταφορά υγρών καυσίμων ως «ειδική μεταφορά», κάτι που σημαίνει πολύ απλά πως το επάγγελμα για αυτή την κατηγορία θα παραμείνει «κλειστό» για τα επόμενα οκτώ χρόνια».

Σύμφωνα με την τροπολογία αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη οι άδειες Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης που έχουν βγει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010, όπου κατατέθηκε ο νόμος Ρέππα για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε άδειες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και θερμής ασφάλτου μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που ορίζεται η 27η Ιανουαρίου 2020.

Επίσης, άλλο ένα σημείο τριβής ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στην ΟΦΑΕ αποτελεί το οικονομικό κόστος της απόκτησης νέας άδειας. Όπως καταγγέλλει ο Γ. Γεωργάκας, η νέα ρύθμιση θα αυξάνει την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια για την απόκτηση άδειας σε απαγορευτικά επίπεδα για τον μέσο επιχειρηματία. «Εμείς, καλούμε τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του αναφορικά με το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί στην αγορά των μεταφορών και να παραμείνει αμετακίνητος στις αρχικές του θέσεις, οι οποίες και έχουν λάβει την έγκριση της Ομοσπονδίας» δηλώνει ο Γ. Γεωργάκας και τονίζει ότι αν δεν αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία θα υπάρξουν κινητοποιήσεις από τα μέλη της Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του ο Γάννης Ραγκούσης κατηγορεί τον Μάκη Βορίδη και τη ΝΔ ότι υποθάλπουν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ότι εκθέτουν για μια ακόμη φορά το πολιτικό σύστημα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ραγκούσης ανέφερε: «Η αντίληψη και οι επιδιώξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βορίδης προσεγγίζει όλα τα επαγγέλματα στις μεταφορές που πρέπει να ανοίξουν -τελικά μόνο στα λόγια-, είναι από την πρώτη στιγμή ίδιες και αναλλοίωτες. Υπό αυτή την έννοια, έχουν συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο. Γι’ αυτό, δεν ανήκει μόνο στον ίδιο η ευθύνη και για τις τελευταίες πολιτικές αποφάσεις-τροπολογίες που εκθέτουν τη χώρα και διασύρουν για μία ακόμη φορά το πολιτικό σύστημα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν είδε να γίνεται και για αυτήν κάποια εξαίρεση στους κόπους και τις θυσίες που υποβλήθηκε. Η ευθύνη ανήκει και στον πολιτικό του χώρο συνολικά».

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συγκά

Keywords
Τυχαία Θέματα