Επανέναρξη των συνομιλιών στην Αθήνα για το «κούρεμα» του χρέους

Στην Αθήνα μεταφέρονται εκ νέου από σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), καθώς στην ελληνική πρωτεύουσα επιστρέφει ο επικεφαλής του IΙF, Τσαρλς Νταλάρα.

Την Τετάρτη, οι βασικοί ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας συναντήθηκαν στο Παρίσι για να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, μετά τη «σκλήρυνση» της στάσης

της ευρωζώνης. Αποφάσισαν να σταλεί στην Αθήνα ομάδα ειδικών, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα νομικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με το εθελοντικό PSI.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το PSI, επισημοποιώντας το αίτημα του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής και της ΕΚΤ. «Εάν το κούρεμα στο ελληνικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες δεν αρκεί, ο επίσημος τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει στην επαναδιαπραγμάτευση» τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου από το Παρίσι.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κομισιόν, η οποία, μέσω του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι «η στάση της ΕΕ αναφορικά με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει ήδη ισχυρή συμμετοχή του επίσημου τομέα μέσω του δεύτερου πακέτου βοήθειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΕ κινείται και η ΕΚΤ, πηγές της οποίας αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει αρνητική σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στο PSI.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο Eurogroup συμφωνήθηκε η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση του επίσημου τομέα (Ευρώπη, ΔΝΤ), να επιδιώξει μέσο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα χαμηλότερο του 4%. Την ίδια στιγμή, το IIF, υπό προϋποθέσεις, συζητά οριακά χαμηλότερο μέσο επιτόκιο, εφόσον η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ δεχθούν να συμβάλουν με τη σειρά τους, ώστε να υπάρξει νέα συμφωνία, που να θέτει τις βάσεις για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα