Επίσημη προσφορά για το PSI

Δημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο www.greekbonds.gr η επίσημη δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι οι βασικοί όροι της προσφοράς έχουν ως παρουσιάστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι πλήρεις όροι κάθε πρόσκλησης θα διατίθενται μόνο μέσω του www.greekbonds.gr.

Το πρόγραμμα περικοπής του

χρέους αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τη νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ. Η τελική συμφωνία για το «κούρεμα» οριστικοποιήθηκε στη Σύνοδο του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, οπότε και αποφασίστηκε «haircut», που φτάνει στο 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν, που υπολογίζονται σε 200 – 206 δισ. ευρώ. Διαγράφεται δηλαδή χρέος ύψους 107 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν ο υπουργός Οικονομικών, Eυάγγελος Βενιζέλος, και το IIF. Το ύψος του χρέους, το έτος 2020, θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βενιζέλος και το IIF εκτιμούν, πάντως, ότι η μείωση του χρέους από τη διαδικασία αυτή θα φτάσει στο ποσό των 107 δισ. ευρώ. Για το ποσό των 93 δισ. ευρώ, που απομένει, οι πιστωτές θα λάβουν:

- Νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 30 ετών, η αξία των οποίων θα ανέρχεται στο 31,5% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων ή σε 63 δισ. ευρώ.

- Διετή ομόλογα του EFSF, η αξία των οποίων θα αντιστοιχεί στο 15% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων ή σε 30 δισ. ευρώ.

- Τα νέα ομόλογα συνδέονται με τα δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός κοινού φορέα πληρωμής, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και οι καταβολές του κεφαλαίου και των τόκων για τα νέα ομόλογα, όπως και το δάνειο του EFSF για τις ίδιες ημερομηνίες και σε αναλογική βάση.

Τα νέα ελληνικά ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και κλιμακούμενο επιτόκιο, που ορίζεται ως εξής:

- Για τα τρία πρώτα χρόνια, μέχρι και το 2015, το επιτόκιο θα είναι «χαμηλής εκκίνησης», 2%.

- Για τα επόμενα πέντε χρόνια, από το Μάρτιο του 2015 έως και το Μάρτιο του 2020, το επιτόκιο θα είναι 3%.

- Για τα επόμενα, διάρκειας δηλαδή από το Μάρτιο του 2020 έως και το Μάρτιο του 2042, το επιτόκιο θα είναι στο 4,3%.

- Η μέση διάρκεια του επιτοκίου για τα προσεχή οκτώ έτη, μέχρι το 2020, είναι 2,63% και αυξάνεται στο 3,65%, το μέσο επιτόκιο για ολόκληρη τη διάρκεια των νέων ομολόγων.

- Οι κάτοχοι των ομολόγων θα λάβουν, επίσης, τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων. Οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής αξίας τους, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.

Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, ενώ η ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας εκτιμάται σε 75%.

Η περ

Keywords
Τυχαία Θέματα