Επτακομματική Βουλή, ανέφικτη η αυτοδυναμία σε νέα δημοσκόπηση

Πολύ χαμηλά ποσοστά, που συνολικά δεν υπερβαίνουν το 35%, συγκεντρώνει ο δικομματισμός σε νέα, μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για λογαριασμό του ειδησεογραφικού site Newsit. Για μια ακόμα φορά, ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος είναι εμφανής, καθώς

στη Βουλή εισέρχονται, εκτός από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, ενώ στο όριο βρίσκονται η Χρυσή Αυγή και οι Οικολόγοι. Το δε εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο, καθώς οι μισοί τάσσονται κατά του Μνημονίου και οι άλλοι μισοί υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία ALCO από τις 20 έως τις 28 Μαρτίου σε δείγμα 1.500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η ΝΔ είναι σαφώς πρώτο κόμμα, δίχως ωστόσο να επιτυγχάνει τον απαραίτητο βαθμό συσπείρωσης, που θα της δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ, παρά την αλλαγή ηγεσίας, δεν τα καταφέρνει μέχρι στιγμής, διατηρώντας χαμηλό ποσοστό.

Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι επίσης το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, κόμμα το οποίο εμφανιζόταν σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις με διψήφιο ποσοστό, τώρα χάνει αρκετά, αφού δεν παίζει πλέον στον ίδιο βαθμό το ρόλο της «δεξαμενής» -ή του… πάρκινγκ, αν προτιμάτε- απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, είναι υπολογίσιμοι αντίπαλοι, αφού στερούν από τα δυο μεγάλα κόμματα σημαντικά ποσοστά.

Το ΚΚΕ διατηρεί τα κλασικά ποσοστά του, χωρίς να χάνει τη συσπείρωσή του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια, προκειμένου να πείσει ως το αντίπαλο δέος τόσο του ΚΚΕ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, παρά τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα, που τον αποδυνάμωσε, καταφέρνει να μπει στη Βουλή και έχει περιθώρια συσπείρωσης.

Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη δεν φαίνεται να τα καταφέρνει να μπει στη Βουλή, αλλά έχει επίσης αρκετά περιθώρια συσπείρωσης.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι η αποχή δεν συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ποσοστό, όπως σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού δεν ξεπερνά το 10%.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ: ΠΑΣΟΚ 13,6%, ΝΔ 20,9%, ΚΚΕ 7,9%, ΛΑΟΣ 3%, ΣΥΡΙΖΑ 6,7%, ΔΗΣΥ 2,2%, ΔΗΜΑΡ 7,2%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,6%, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 7,2%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,7%, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,2%, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 0,9%

Επίσης, σχεδόν μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι, όταν ρωτούνται με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αυτό που κυριαρχεί είναι η ανάγκη να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ και ακολουθεί η διαμαρτυρία για το Μνημόνιο και τα κόμματα που το ψήφισαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα