Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «βλέπει» η Fitch

Σε εναλλακτικά σενάρια για την ευρωζώνη, των οποίων η πιθανότητα να επαληθευτούν εμφανίζεται αυξημένη, αναφέρεται ο οίκος Fitch, σε έκθεσή του. Σύμφωνα με τη Fitch, από τα σενάρια αυτά, το πιθανότερο είναι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να γυρίσει στη δραχμή και να χρεοκοπήσει.

Στην περίπτωση αυτή, όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης

θα τεθούν υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, ενώ όσες διαθέτουν ήδη αρνητική προοπτική, θα απειληθούν με υποβάθμιση.

Ειδικότερα, ο οίκος θα θέσει υπό καθεστώς παρακολούθησης όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εκτός από την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τις οποίες θα υποβαθμίσει.

Ο οίκος σημειώνει πως η κρίση φανέρωσε τα ελαττώματα της νομισματικής ένωσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων, ώστε να γίνει ένας βιώσιμος οργανισμός, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα…

Όπως διευκρινίζεται πάντως στην έκθεση, πιθανότερο όλων είναι το σενάριο να επιβιώσει η ευρωζώνη και να βγει «αρτιμελής» από την κρίση, μέσα από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σε συνδυασμό με μια στενότερη οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα